Βελτιώσεις στην δευτερογενή μεταλλουργία
Στην δευτερογενή μεταλλουργία ρυθμίζεται η ακριβής σύνθεση του τηγμένου μετάλλου, και απομακρύνονται οι θειούχες προσμίξεις και τα οξείδια. Χρησιμοποιείται τόξο τριών ηλεκτροδίων ΑC ή με ένα ηλεκτρόδιο DC με ή χωρίς έκχυση αδρανούς αερίου. Οι μέθοδοι καλούνται LF ή GRAF αντίστοιχα. Οι εξελίξεις στην ηλεκτρονική επέτρεψαν τον σχεδιασμό και κατασκευή εξοπλισμού μικρών διαστάσεων που είναι γνωστός ως Powered Window Ladle Refiner (PWLR).
Οι μέθοδοι κενού χρησιμοποιούν επαγωγικά πηνία γύρω από τον κάδο (ASEA-SKF) ή τόξο με ηλεκτρόδια AC (VAD και VM μέθοδοι). Για ειδικούς χάλυβες, χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως η επανάτηξη κενού με ηλεκτρικό τόξο (vacuum arc remelting) VAR, που χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρόδιο με την επιθυμητή σύνθεση, καθαρίζει και απομακρύνει τα αέρια από τον χάλυβα αλλά όχι και τις προσμίξεις θείου.
Μια άλλη μέθοδος είναι η ηλεκτρική επανάτηξη σκωρίας (electroslag remelting) ESR στην οποία το ηλεκτρόδιο επανατήκεται μαζί με την σκωρία. Απομακρύνονται οι προσμίξεις θείου αλλά όχι το υδρογόνο. Οι διαδικασίες απαιτούν καλής ποιότητας ειδικά πυρίμαχα και προθέρμανση των κάδων.
Για την επίτευξη ομοιόμορφων θερμοκρασιών απαιτούνται καυστήρες τύπου πυρσού ή ηλεκτρικές αντιστάσεις. Η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα από την θέρμανση με αέριο αλλά καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα καύσιμα, ο ρυθμός θέρμανσης ελέγχεται, η διάρκεια ζωής των πυρίμαχων επεκτείνεται, δεν δημιουργούνται ρύποι και θόρυβος.