• +30 210 6603300
  • cres@cres.gr

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ HORIZON 2020 ePLANET

“European Public Local Authorities’ Network for driving the Energy Transition”


Διάρκεια 01/09/2021 – 31/08/2024
Προϋπολογισμός
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ
1.498.533,75€
145.750,00 €
Ιστοσελίδα Έργου www.eplaneth2020.eu

Το Ευρωπαϊκό έργο ePLANET (“European Public Local AuthoritiesNetwork for driving the Energy Transition), χρησιμοποιώντας τα πιο εξελιγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και διαχείρισης «μεγάλων δεδομένων» (Big Data), θα αξιοποιήσει τα διαθέσιμα περιφερειακά και τοπικά ενεργειακά δεδομένα για την προώθηση συντονισμένων Σχεδίων Ενεργειακής Μετάβασης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Μία από τις κύριες προκλήσεις για την επίτευξη των στόχων της Ενεργειακής Μετάβασης είναι ο συντονισμένος και συνεκτικός σχεδιασμός μεταξύ των τοπικών και των περιφερειακών αρχών. Το ePLANET ανταποκρίνεται σ’ αυτή την πρόκληση, προωθώντας την ψηφιοποίηση των ενεργειακών δεδομένων και των προτεινόμενων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα Σχέδια Ενεργειακής Μετάβασης και στα Σχέδια Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα (SECAPs) σε περιφερειακές και τοπικές αρχές. Αξιοποιεί μια καινοτόμο διαδικτυακή υποδομή, που αναπτύχθηκε σε προηγούμενα έργα συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, η οποία παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων. Διαμορφώνει με αυτόν τον τρόπο ένα «οικοσύστημα» δεδομένων και εργαλείων, που μπορεί να υποστηρίξει τη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων, με καλύτερη πληροφόρηση, διαφάνεια και ταχύτητα. Το έργο θα εξειδικευτεί σε επιλεγμένες πιλοτικές περιοχές, επιδιώκοντας την επιτάχυνση των επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτές, και κατ’ επέκταση σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναμένεται ιδιαίτερα να συντελέσει στον αποτελεσματικό σχεδιασμό και εφαρμογή μέτρων απεξάρτησης από τον άνθρακα, σε τομείς όπως οι μετακινήσεις, τα κτήρια και ο βιομηχανικός τομέας.

Οι πιλοτικές περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί το έργο είναι η Περιφέρεια της Τζιρόνα (Ισπανία), η Περιφέρεια Κρήτης (Ελλάδα) και η Περιφέρεια Zlín (Τσεχική Δημοκρατία). Αρχικά, θα επιβεβαιωθούν οι βασικές αρχές της μεθόδου, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των δημόσιων αρχών για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής μετάβασης. Στη συνέχεια, το έργο θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή και ευρεία διάδοση των εργαλείων και της μεθόδου ePLANET στις τρεις πιλοτικές περιοχές, καθώς και στην αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων σε άλλες περιφέρειες της Ευρώπης. Για να διασφαλιστεί η συμμετοχή νέων περιοχών και τοπικών αρχών, θα αξιοποιηθούν, μεταξύ άλλων, υπάρχουσες πρωτοβουλίες και δίκτυα (Σύμφωνο των Δημάρχων και ManagEnergy), στα οποία συμμετέχουν ενεργά αρκετοί από τους εταίρους του έργου.

Το εταιρικό σχήμα του έργου που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 και έχει τριετή διάρκεια, αποτελείται από δέκα οργανισμούς, από έξι Ευρωπαϊκές χώρες:

  • Διεθνές Κέντρο Αριθμητικών Μεθόδων Μηχανικής (CIMNE), Ισπανία –Συντονιστής εταίρος
  • Καταλανικό Ινστιτούτο Ενέργειας (ICAEN), Ισπανία
  • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Ελλάδα
  • Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Κέντρων και Περιφερειών (FEDARENE), Βέλγιο
  • Ευρωπαϊκό γραφείο του Δικτύου Τοπικών Αρχών για τη Βιωσιμότητα (ICLEI), Γερμανία
  • Περιφέρεια  της Τζιρόνα (Diputacion de Girona), Ισπανία
  • Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης, Ελλάδα
  • Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Ζλιν (Zlín), Τσεχία
  • Ένωση Low Impact Mediterranean Architecture (LIMA), Iσπανία
  • Εταιρεία Three O'clock,  Γαλλία.