• +30 210 6603300
  • cres@cres.gr

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Interreg Europe ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ

ΣΥΝεργασία για την εξοικονόμηση ενΕΡΓΕΙας σε Δημόσια Κτίρια του ΔιασυΝοριακού Τόξου Ελλάδας Κύπρου


Διάρκεια

16.11.2017 – 16.05.2020 (30 μήνες) (Παράταση μέχρι 31/5/2021)

Προϋπολογισμός 2.095.877,50 €
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ 160.810,00 €
Ποσοστό συγχρηματοδότησης ΕΤΠΑ 85%
Ιστοσελίδα Έργου

http://www.synergein.eu/

http://www.e-synergein.eu/

Ειδικός στόχος Προγράμματος: 2.1 Αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια.                                                                         

Περιγραφή έργου:
Το έργο «ΣΥΝεργασία για την εξοικονόμηση ενΕΡΓΕΙας σε Δημόσια Κτίρια του ΔιασυΝοριακού Τόξου Ελλάδας Κύπρου (ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ)», που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», στοχεύει στην μελέτη και υλοποίηση πιλοτικών / επιδεικτικών έργων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) σε δημοτικά κτίρια έξι (6) Δήμων της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Κύπρου (σχολεία, διοικητικά κτίρια Δήμων). Παράλληλα, το ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ υποστηρίζει τον διακρατικό διάλογο και την συνεργασία αρμόδιων φορέων και αρχών Ελλάδας – Κύπρου για τον σχεδιασμό και υλοποίηση παρεμβάσεων ΕΞΕ σε δημοτικά κτίρια με τρόπο που αξιοποιεί τα αποτελέσματα του έργου στο μεγαλύτερο δυνατόν τμήμα του διασυνοριακού τόξου των δύο χωρών.
Το έργο ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ κεφαλαιοποιεί τα συμπεράσματα του προηγούμενου έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΝ» (Interreg Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013) και συγκεκριμένα την επιτακτική ανάγκη σχεδιασμού έργων ΕΞΕ και υλοποίησης πιλοτικών έργων σε εμβληματικά δημοτικά κτίρια στη Διασυνοριακή περιοχή, παλαιά και ενεργοβόρα, όπου παρατηρείται ελλιπής τεχνογνωσία για μεθόδους σχεδιασμού και ενεργειακής διαχείρισης/ παρακολούθησης κτιρίων.
Το έργο ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ έχει ως απώτερο στόχο: (α) την υλοποίηση ώριμων πιλοτικών επιδεικτικών έργων ΕΞΕ σε δημοτικά κτίρια, (β) την εφαρμογή στην πράξη της κοινής διασυνοριακής προσέγγισης για την προτυποποίηση της ΕΞΕ σε κτίρια στους εμπλεκόμενους Δήμους Ελλάδας και Κύπρου και (γ) την μεγιστοποίηση αποτελεσμάτων και διεύρυνση της κοινής προσέγγισης σε όλη την περιοχή σε συνέπεια με τις πολιτικές της ΠΣΕΕ και των ΠΕΠ 2014-2020. 
Το ΚΑΠΕ συντονίζει τις δράσεις κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς και την ανάπτυξη της διαδικτυακής πλατφόρμας e-synergein.eu. Η πρότυπη διαδικτυακή πλατφόρμα υποστηρίζει την διαμόρφωση, αλλά και την προβολή των αποτελεσμάτων της κοινής προσέγγισης για την ΕΞΕ σε δημοτικά κτίρια και απευθύνεται στο στελεχιακό δυναμικό των συμμετεχόντων στο έργο Φορέων, στο στελεχιακό δυναμικό των Δήμων, σε μαθητές / φοιτητές σπουδαστές που επιδιώκουν να εξοικειωθούν/ εκπαιδευτούν/ διασκεδάσουν με έννοιες/ τεχνολογίες/ εργαλεία για την ενσωμάτωση της ΕΞΕ σε δημοτικά κτίρια (με έμφαση τα σχολεία) και στους πολίτες και χρήστες κτιρίων σε όλη τη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας -Κύπρου που εμπλέκονται στην υλοποίηση έργων ΕΞΕ σε δημοτικά κτίρια.

Αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου:
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:
(α) Σημαντική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιλεγμένων δημοτικών κτιρίων.
(β) Αύξηση της τεχνογνωσίας σε θέματα «συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού» στα δημοτικά κτίρια.
(γ) Ενδυνάμωση της διοικητικής ικανότητας των Δήμων σε θέματα χρήσης και διαχείρισης ΑΠΕ.
(Δ) Αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και μαθητών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και συμβολή στους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Εταίροι:
Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου / ΥΕΕΒ (Κύπρος) (Κύριος Δικαιούχος), Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας / ΑΝΕΛ (Κύπρος), Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας / ΚΑΠΕ (Ελλάδα), Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης / ΠΤΑΚ (Ελλάδα), Δήμος Ρόδου / ΔΡ (Ελλάδα), Δήμος Χερσονήσου / ΔΧ (Ελλάδα).