• +30 210 6603300
  • cres@cres.gr

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Interreg Europe STRATENERGY

Στρατηγική Διασυνοριακή Συνεργασία & Κεφαλαιοποίηση Κοινής Προσέγγισης για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια


Διάρκεια

01.07.2017 – 31.12.2019 (30 μήνες)

Προϋπολογισμός 3.723.406,07 €
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ 245.000,00 €
Ποσοστό συγχρηματοδότησης ΕΤΠΑ 85%
Ιστοσελίδα Έργου

https://www.stratenergyproject.eu/

www.strat-energy.eu

Ειδικός στόχος Προγράμματος: 2.1 Αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια.

Περιγραφή έργου:
Το στρατηγικό έργο με τίτλο «Στρατηγική Διασυνοριακή Συνεργασία & Κεφαλαιοποίηση Κοινής Προσέγγισης για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια (STRATENERGY)» επιδιώκει την εδραίωση της εποικοδομητικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των πλέον αρμόδιων εθνικών δομών Ελλάδας Κύπρου για τα συναφή θέματα με ορίζοντα το 2030 συμβάλλοντας στην προτυποποίηση του «πλαισίου σχεδιασμού εξοικονόμησης σε δημόσια κτίρια».
Το έργο STRATENERGY, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», έχει σαν αντικείμενο: i) την μελέτη και υλοποίηση ώριμων στρατηγικών έργων Αποδοτικής Χρήσης Ενέργειας (ΑΧΕ) σε έντεκα (11) δημόσια κτίρια της περιοχής (σχολεία, πανεπιστήμια, κτίρια διοίκησης, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κλπ.), ii) την αύξηση της τεχνογνωσίας σε θέματα «ενεργειακού σχεδιασμού» και iii) την μεγιστοποίηση της συμβολής στους στόχους 2030 των ευρωπαϊκών, εθνικών και τοπικών πολιτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια.
Το ΚΑΠΕ συντονίζει – μεταξύ άλλων - τις δράσεις της ανάπτυξης και εφαρμογής της στρατηγικής κοινής προσέγγισης που ενσωματώνεται στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.strat-energy.eu. Πρόκειται για ένα εργαλείο / πλαίσιο «υποστήριξης αποφάσεων των δημοσίων φορέων» που τους καθοδηγεί για να δρομολογήσουν τις αποφάσεις τους και τελικά ενισχύει την διασυνοριακή συνεργασία πάνω στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΧΕ σε δημόσιες κτιριακές υποδομές με βάση τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για το 2030.
Επιπρόσθετα, δημιουργείται ένα δεύτερο εργαλείο αξιοποίησης της στρατηγικής γνώσης στην διασυνοριακή περιοχή σχετικά με τα ενεργειακή αποδοτικότητα δημοσίων κτιρίων από δημόσιους φορείς, η οποία βασίζεται σε ενεργειακές μετρήσεις από πρόσφατα έργα ΑΧΕ σε δημόσια κτίρια της διασυνοριακής περιοχής.
Ο απώτερος στόχος είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα και τα εργαλεία της να είναι ένα μέσο υποστήριξης από κάθε Φορέα του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου, ώστε να προτυποποιεί το στρατηγικό / επιχειρησιακό σχεδιασμό του για την ΑΧΕ στα κτίρια του και να το εξειδικεύει έως το 2030, ώστε να καλύπτονται όλες οι τυπολογίες / χρήσεις / περιπτώσεις των κτιρίων του.

Αναμενόμενα αποτελέσματα έργου:
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του έργου μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
(Α) Δημιουργία ενός νέου προτύπου μέσω της εκτεταμένης και οργανωμένης ανταλλαγής εμπειριών από την υλοποίηση ώριμων στρατηγικών έργων ΑΧΕ σε δημόσια κτίρια, καθώς και του κοινού «στρατηγικού ενεργειακού και επιχειρησιακού σχεδιασμού» έως το 2030.
(Β) Προστιθέμενη αξία σχετικά με την εφαρμοσιμότητα του κοινού πλαισίου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΑΧΕ δημοσίων φορέων σε όλη τη περιοχή στο πλαίσιο ευρωπαϊκών, εθνικών, και τοπικών πολιτικών έως το 2030.

Εταίροι:
Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου / ΥΕΕΒ (Κύπρος), Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας / ΑΝΕΛ (Κύπρος), Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας / ΚΑΠΕ (Ελλάδα), Περιφέρεια Κρήτης / ΠΚ (Ελλάδα), Δήμος Θήρας / ΔΘ (Ελλάδα), Δήμος Σάμου / ΔΣ (Ελλάδα), Δήμος Κω / ΔΚ (Ελλάδα), Ένωση Περιφερειών Ελλάδας / ΕΝΠΕ (Ελλάδα).