• +30 210 6603300
  • cres@cres.gr

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ MED PROGRAMME MAIA-TAQA

Mobilizing new Areas of Investments And Together Aiming to increase Quality of life for All


Διάρκεια 1.09.2019 – 31.08.2022 (36 μήνες)
Συνολικός Προϋπολογισμός
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ
Ποσοστό συγχρηματοδότησης Προγράμματος ENI CBC Med
3.167.463,34 €
351.976,50 €
2.850.717,01 (90%)
Ιστοσελίδα Έργου  http://www.enicbcmed.eu/projects/maia-taqa

Θεματικοί στόχοι: Α.2 - Υποστήριξη της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας (Προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης)

Άξονας Προτεραιότητας: A.2.2 - Υποστήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην πρόσβασή τους στην έρευνα και την καινοτομία

Περιγραφή Έργου
Στις νότιες χώρες της Μεσογείου, εξαιτίας των περιβαλλοντικών πιέσεων, υπάρχει αυξημένη η ανάγκη για παροχή καινοτόμων υπηρεσιών στους τομείς της επεξεργασίας νερού και της πράσινης ενέργειας, όμως η προσφορά τους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη κατάλληλων καινοτόμων διαδικασιών που θα μπορούσαν να εντοπίσουν τις ανάγκες, να αναπτύξουν εφικτές λύσεις και να τις εμπορευματοποιήσουν. Το έργο MAIA-TAQA θα ασχοληθεί με αυτά τα θέματα υλοποιώντας επιδεικτικά έργα σε 3 πιλοτικές περιοχές της Μεσογείου, όπου και θα εφαρμοστούν καινοτόμες υπηρεσίες στους τεχνολογικούς τομείς των μικροδικτύων, φωτοβολταϊκών, αποθήκευσης ενέργειας, ηλιακών θερμικών και καθαρισμού και επεξεργασίας του νερού. Στα πλαίσια του έργου οι εταίροι θα αναπτύξουν στοχευόμενες λύσεις για την άρση των εμποδίων: πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων (για την έλλειψη δεξιοτήτων), ίδρυση γραφείων καινοτομίας (για την έλλειψη πληροφόρησης), κατευθυντήριες γραμμές (για τα κενά του ρυθμιστικού πλαισίου), κουπόνια καινοτομίας (για την έλλειψη χρηματοδότησης) και εκδηλώσεις B2B (για την έλλειψη στοχευμένων επιχειρηματικών συναντήσεων). Οι κύριοι τελικοί δικαιούχοι θα είναι οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) (ιδίως από τους τομείς περιβάλλοντος, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, κατασκευαστικού) που θα μπορέσουν με αυτά τα υποστηρικτικά μέσα να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να περιορίσουν τους κινδύνους προς την καινοτομία.

Σκοπός
Να καθοριστεί ένα καινούριο «πακέτο» αειφόρων υπηρεσιών για την ενέργεια, το νερό και τα απόβλητα, με σκοπό την υιοθέτησή τους από τις ΜΜΕ της Μεσογείου μέσω της ενίσχυσης των τεχνικών και διαχειριστικών ικανοτήτων τους. Παράλληλα, ένα δίκτυο ΜΜΕ θα προετοιμάσει το έδαφος για την αντιμετώπιση των ρυθμιστικών και εμπορικών φραγμών.

Τι θα βελτιωθεί
Μέσω της υλοποίησης επιδεικτικών έργων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και εταιρείες, το έργο MAIA-TAQA φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει τις ΜΜΕ και τους φορείς χάραξης πολιτικής σχετικά με τις πρακτικές καινοτομίας και τα εργαλεία πολιτικής στον τομέα των υπηρεσιών επεξεργασίας νερού και πράσινης ενέργειας. Τα γραφεία καινοτομίας που θα ιδρυθούν θα προσφέρουν υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας και αναμένεται να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών επεξεργασίας νερού και πράσινης ενέργειας στις νότιες χώρες της Μεσογείου.

Ποιος θα ωφεληθεί
Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που εμπλέκονται στον τομέα των υπηρεσιών επεξεργασίας νερού και πράσινης ενέργειας, εταιρείες και επαγγελματίες, επαγγελματικοί φορείς και εμπορικά επιμελητήρια, εθνικοί και τοπικοί φορείς, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

  • 6 πιλοτικές καινοτόμες υπηρεσίες στους τομείς της επεξεργασίας νερού και της πράσινης ενέργειας στο Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
  • 3 γραφεία καινοτομίας για τις ΜΜΕ (One-Stop-Shops) και πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος υποστήριξης των ΜΜΕ μέσω κουπονιών καινοτομίας
  • 3 εκδηλώσεις B2B και 9 επιχειρηματικές αποστολές για την προώθηση της τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ και των ΜΜΕ της νότιας Μεσογείου  
  • 6 συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του έργου και των τοπικών ομάδων στόχων του έργου
  • 12 εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση των τεχνικών και διαχειριστικών ικανοτήτων των ΜΜΕ της νότιας Μεσογείου

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

Εταίροι:
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Ελλάδα (Συντονιστής του έργου)
Confederation of Egyptian European Business Associations, Αίγυπτος
QUIPO, Ιταλία
Jordan Chamber of Commerce, Ιορδανία
Industrial Research Institute, Λίβανος
Arab Academy for Science, Technology & Maritime Transport, Αίγυπτος
Association of the Mediterranean Chambers of Commerce and Industry, Ισπανία
UTILITALIA, Ιταλία

Συνδεδεμένοι εταίροι:
Alexandria Chamber of Commerce, Αίγυπτος
Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), Ελλάδα
The Lebanese Center for Energy Conservation, Lebanon