• +30 210 6603300
  • cres@cres.gr

ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ

Πρόγραμμα «PerManeNt»



Διάρκεια 28/7/2020-27/7/2023
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ 920.850,00 EUR (ΚΑΠΕ: 189.600,00 EUR)
Ιστοσελίδα Έργου https://www.permanent-project.gr/

“Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Ευφυών Εφαρμογών Παρακολούθησης Λειτουργίας και Αειφόρου Ενεργειακής Διαχείρισης Δικτύων Ύδρευσης


Συνοπτική περιγραφή:

Το ερευνητικό έργο «PerManeNt», έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση της λειτουργίας, τον επιχειρησιακό έλεγχο, και την αειφόρο ενεργειακή διαχείριση δικτύων ύδρευσης, μέσω αναπτύξεως ολοκληρωμένης πλατφόρμας ευφυών εφαρμογών. Η Καινοτομία της έργου έγκειται:

1) Στην σε πραγματικό χρόνο συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από διαφορετικά συστήματα, για την οπτικοποίηση, επιχειρησιακή παρακολούθηση, ενεργειακή διαχείριση και έλεγχο της λειτουργίας δικτύων ύδρευσης.

2) Στην σε σχεδόν πραγματικό χρόνο ανίχνευση δυσλειτουργιών, αστοχιών και θραύσεων στο δίκτυο, με δυνατότητα αυτοματοποιημένης ενεργοποίησης συναγερμών, ή/και αποστολής σχετικών ειδοποιήσεων. 3) Στην παραγωγή βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγνώσεων της ζήτησης σε υδρευτικό νερό, και της συνεπαγόμενης ενεργειακής κατανάλωσης.

Στόχοι του έργου είναι:

1) η αποτελεσματικότερη διαχείριση και απομείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης με ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας τους,

2) η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, και

3) η υποβοήθηση της έγκαιρης λήψης αποφάσεων και του προγραμματισμού των αρμόδιων υπηρεσιών/φορέων για επισκευές, συντηρήσεις ή/και αντικατάσταση εξοπλισμού, αποτελεσματικότερο σχεδιασμό επεκτάσεων και αναβαθμίσεων του δικτύου, και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η ανάπτυξη της ολοκληρωμένης πλατφόρμας αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά και σημαντικά Οφέλη όσον αφορά: α) στην διαχείριση των υδατικών πόρων και προστασία του περιβάλλοντος, β) στην μείωση του κόστους του διαχειριστή (επιχείρηση κοινής ωφέλειας) για λειτουργία, συντήρηση, επισκευές, και διαχείριση του δικτύου ύδρευσης, γ) στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, και δ) στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της τιμολογιακής πολιτικής, και της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Τέλος, σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή του ερευνητικού έργου: α) στην προβολή της πόλης της Πάτρας ως ένα σύγχρονο και μοντέρνο αστικό κέντρο, το οποίο παρέχει ολιστικές λύσεις βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης και προαγωγής της αειφόρου ανάπτυξης, β) στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και γ) στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στους τομείς της ανάπτυξης νέων μεθόδων και ευφυών εργαλείων ανάλυσης δεδομένων και ανάκτησης πληροφοριών. Εταίροι του έργου είναι το ΚΑΠΕ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ), η εταιρεία INTRACOM TELECOM, το Εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών, και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ-04177)