Επικοινωνία
AΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΠΕ


 

   

Καλώς 'Ηρθατε στο Δικτυακό Τόπο του ΚΑΠΕ
Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας είναι ο εθνικός φορέας για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών, της Ορθολογικής Χρήσης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Στο σύγχρονο ενεργειακό τοπίο το ΚΑΠΕ δραστηριοποιείται δυναμικά, στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
Στην πρωτοπορία των τεχνολογικών εξελίξεων υλοποιεί καινοτόμα έργα και σημαντικές δράσεις για την διάδοση και εδραίωση των νέων ενεργειακών τεχνολογιών.
   


----------------------0000000000000000000000000--

ΕΠΙΚΑΙΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ

Το ΚΑΠΕ και η Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας συνδιοργανώνουν, στο πλαίσιο σχετικού μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στους δύο φορείς, το “Ελληνο-ρωσικό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας”. Το Φόρουμ, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του Ελληνο-ρωσικού έτους 2016, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 στις εγκαταστάσεις της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου η Ρωσία είναι φέτος Τιμώμενη Χώρα και θα συμμετάσχει με πολυμελή κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή.ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύο ημερίδες για την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης σε Δήμους και επιχειρήσεις διοργάνωσε τo ΚΑΠΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου ΕMOBILITY WORKS.
Στις εκδηλώσεις παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα του έργου στην Ελλάδα και αναδείχθηκαν τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων όλων των τύπων (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά ποδήλατα και scooters, ηλεκτρικά απορριμματοφόρα και φορτηγά κ.λπ.).Promotion of renewable energies and energy efficiency

Tο ΚΑΠΕ διενήργησε τις σχετικές αξιολογήσεις για την επιλογή εξωτερικών συνεργατών με συμβάσεις Μίσθωσης έργου σε συνέχεια της από 24/6/2016 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του Έργου : «Promotion of renewable energies and energy efficiency» σύμφωνα με τους προβλεπόμενους σε αυτή όρους.

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΟΡΒΗΓΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΟ ΚΑΠΕ

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΕ στο Πικέρμι πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Ιουνίου ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. Jorn Gjelstad, συνοδευόμενος από τον Επιτετραμμένο κ. Roger Jorgensen και την κα Πολυξένη Αναστασίου–υπεύθυνη εκ μέρους της Πρεσβείας του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ).

Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Οι εισηγήσεις απο την ημερίδα με θέμα: «Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων», που διοργάνωσε το ΚΑΠΕ στις 22 Ιουνίου 2016, στο Αμφιθέατρο Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΣΤΟ ΚΑΠΕ

Τις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΕ στο Πικέρμι επισκέφθηκε η Πρέσβειρα της Αργεντινής Carolina Perez Colman, συνοδευόμενη από την Πρόξενο Carolina Petryszyn. Την Πρέσβειρα και την Πρόξενο υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Β. Τσολακίδης και ο Γ. Διευθυντής Β. Κίλιας.
ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Μια νέα πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσης και πληροφοριών έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.article7eed.eu στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ENSPOL! στο οποίο συμμετέχει το ΚΑΠΕ. Πρόκειται για μια εφαρμογή που συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τα καθεστώτα επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης και με τα εναλλακτικά μέτρα πολιτικής από όλη την Ευρώπη, αλλά και πέρα απ’ αυτή.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Το ΚΑΠΕ εκπροσώπησε την Ελλάδα στο συνέδριο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2016 στη Μόσχα, με θέμα την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΠΕ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ

Κοινές δράσεις τεχνολογικής και οικονομικής υποστήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να υλοποιήσει έργα εξοικονόμησης ενέργειας εξήγγειλαν ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Β. Τσολακίδης και Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κων/νος Βαρλαμίτης, σε εκδηλώσεις που πραγματοποιηθήκαν σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Τα έργα αφορούν σε εφαρμογές ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό, σε αντλιοστάσια και σε δημοτικά κτήρια.ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

“Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων” είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει το ΚΑΠΕ, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην Αθήνα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων Request2action και Republic_ZEB. 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΠΕ

Aντιπροσωπεία από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του Τεχνολογικού Συμβουλίου Ανανεώσιμης Ενεργείας της Αντιπροεδρίας Επιστήμης και Τεχνολογίας S. VatanKhah, επισκέφθηκε την Τετάρτη 1 Ιουνίου τις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΕ στο Πικέρμι. 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΚΑΠΕ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μνημόνιο αλληλοκατανόησης, που θέτει τους όρους για συνεργασία στους τομείς της ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπέγραψαν, την Παρασκευή 27 Μαΐου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γενικός Διευθυντής του Ομοσπονδιακού κρατικού ιδρύματος «Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας», A. V. Τιχόνοφ και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Β. Κίλιας.ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας ξεκίνησε η πρώτη Ελληνική Σύμπραξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για παροχή ενεργειακών υπηρεσιών με Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΜΜΕΑ). Το νέο συνεργατικό σχήμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Energy Performance Contracting Plus (www.epcplus.org), -HORIZON 2020, που συντονίζει το ΚΑΠΕ, και συμμετέχουν σε αυτό οι εταιρείες: HELESCO (www.helesco.gr), STILVI (www.stilvi.gr), Energineering solutions (www.energineering.gr) και FACE3TS Α.Ε. (www.facets.gr). Στόχος της σύμπραξης είναι η ανάπτυξη νέων ενεργειακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, που θα συνοδεύονται από Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης, με κύριο αποδέκτη τις ΜΜΕ του ιδιωτικού τομέα.
 

Επίσκεψη του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, στο ΚΑΠΕ

Την εκτίμηση του για το έργο που επιτελεί το ΚΑΠΕ, εξέφρασε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Τσιρώνης, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Πικέρμι την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016. 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), διοργανώνει, στο πλαίσιο του έργου EU-SOLARIS, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 στην Αθήνα, ημερίδα με θέμα: “Συγκεντρωτικά Θερμικά Ηλιακά συστήματα και συστήματα Συγκέντρωσης Ηλιακής ακτινοβολίας για Χημικές Διεργασίες”.
 

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Προς Δημόσιους Φορείς

Το ΚΑΠΕ προσκαλεί φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στο πιλοτικό έργο, με την υπόδειξη συγκεκριμένων υποψήφιων κτιρίων ή συγκροτημάτων κτιρίων στα οποία θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν συστήματα αυτοπαραγωγής από Α.Π.Ε., μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016.

 

 


 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΕ

Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο θέτει τις αρχές για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, υπέγραψαν σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ, Βασίλης Κίλιας. Σκοπός του Μνημονίου είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενεργειακών δράσεων στην κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης του τοπικού δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε επίπεδο Περιφέρειας.

 

Σεμινάριο για τη Χρήση Στερεής Βιομάζας για Παραγωγή Θερμότητας

Το ΚΑΠΕ διοργανώνει ενημερωτικό διήμερο σεμινάριο με θέμα τους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό μιας εγκατάστασης παραγωγής θερμότητας από στερεή βιομάζα, καθώς και θέματα προμήθειας καυσίμου και συντήρησης. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου Bioenergy4Business- HORIZON, στις 12 & 13 Μαίου 2016, στις εγκαταστάσεις του στο Πικέρμι.


 

EnPC-INTRANS

Το ΚΑΠΕ συμμετέχει στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έργου EnPC-INTRANS «Ενίσχυση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων για την υλοποίηση Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης» (Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020).
Ο γενικός στόχος του έργου EnPC-INTRANS είναι η βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια με τη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα μέσω του καινοτόμου μηχανισμού χρηματοδότησης έργων εξοικονόμησης ενέργειας, που υλοποιούνται με σύναψη Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).
Η βασική ιδέα μιας ΣΕΑ είναι ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου μεταφέρει το οικονομικό και τεχνικό ρίσκο της επένδυσης για επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στην Επιχείρηση Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) που αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υλοποίησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στις περιπτώσεις που το δημόσιο δεν μπορεί να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και την τεχνική εποπτεία των επεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων του. 

ENERFUND – Εργαλείο Χρηματοδότησης Ενεργειακής Ανακαίνισης

Το ENERFUND είναι ένα Ευρωπαϊκό έργο το οποίο στοχεύει στη δημιουργία και προώθηση ενός εργαλείου υποστήριξης λήψης αποφάσεων σχετικά με στρατηγικές ενεργειακής αναβάθμισης και τη χρηματοδότηση ριζικής ανακαίνισης στα κτίρια.EnergyHUB for ALL: Ο ελληνικός "κόμβος" για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων από το ΚΑΠΕ

Μία νέα ηλεκτρονική πύλη πληροφοριών για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και ταυτόχρονα ένα κόμβο" επικοινωνίας μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στην ενεργειακή ανακαίνιση των νοικοκυριών έθεσε σε λειτουργία το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Το EnergyHUB for ALL, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Request2Action, βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cres.gr/energyhubforall.
Αναβάθμιση της κατάρτισης και των επαγγελματικών προσόντων του εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού κλάδου στην ΕλλάδαΕγκύκλιοι ΚΑΠΕ για τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σχετικών με το νόμο 3468/06.
 

 

 

 

 


Εξοικονόμηση Ενέργειας


 
EΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΟΛΙΤΗΣ