Επικοινωνία

AΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΠΕ


Εξοικονόμηση Ενέργειας
 

 

   
Καλώς 'Ηρθατε στο Δικτυακό Τόπο του ΚΑΠΕ

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας είναι ο εθνικός φορέας για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών, της Ορθολογικής Χρήσης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Στο σύγχρονο ενεργειακό τοπίο το ΚΑΠΕ δραστηριοποιείται δυναμικά, στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

Στην πρωτοπορία των τεχνολογικών εξελίξεων υλοποιεί καινοτόμα έργα και σημαντικές δράσεις για την διάδοση και εδραίωση των νέων ενεργειακών τεχνολογιών.
   

ΕΠΙΚΑΙΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ


ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΠΕ
Μηχανισμοί & Δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων


Το ΚΑΠΕ διοργανώνει την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 στην Αθήνα, ενημερωτική ημερίδα με θέμα: “Μηχανισμοί & Δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Request2action.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου, για την εκτέλεση ευρωπαϊκών & διεθνών επιστημονικών προγραμμάτων που υλοποιεί το ΚΑΠΕ.

 


ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ


Λόγω της Γενικής Απεργίας που έχει εξαγγελθεί για τις 17/5/2017 και προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των συμμετεχόντων, το σεμινάριο της Τετάρτης 17 Μαΐου 2017 μεταφέρεται την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 (9:00 το πρωί, στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens, Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, 105 57, Αθήνα).
Μνημόνιο Συνεργασίας


Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε το ΚΑΠΕ με τον αντίστοιχο φορέα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - ABU DHABI FUTURE ENERGY COMPANY PJSC- MASDAR, με στόχο την ενίσχυση των κοινών δραστηριοτήτων και έργων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Η υπογραφή του Μνημονίου έγινε στο πλαίσιο των εργασιών της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις 3 και 4 Μαΐου 2017.Εκπαιδευτικά σεμινάρια


Το ΚΑΠΕ διοργανώνει το Μάιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα παρακάτω εκπαιδευτικά σεμινάρια:

  • «Δυνατότητες & Προοπτικές για Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης σε κτίρια του Δημόσιου & Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα» και
  • «Ενεργειακή Διαχείριση σε κτίρια του Δημόσιου & Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα – Ο ρόλος των Ενεργειακών Υπευθύνων»

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια απευθύνονται σε εκπροσώπους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Webinar
Εφαρμογή μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας σε βιομηχανίες: Η προσέγγιση του EU-MERCI ως προς τις «Καλές Πρακτικές» που εφαρμόστηκαν σε εταιρίες διαφορετικών τομέων


Βιομηχανίες, ευρωπαϊκές και εθνικές βιομηχανικές Ομοσπονδίες και Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών που ενδιαφέρονται για την διερεύνηση των δυνατοτήτων που συνδέονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα και για την ενημέρωση στις νέες τάσεις της βιομηχανίας στην Ε.Ε. προσκαλούνται να συμμετέχουν στο 2ο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) του έργου EU-MERCI την Παρασκευή 05 Μαίου 2017, 14:00-16:00.

Η γλώσσα του webinar είναι η Αγγλική.
Εισηγήσεις Ημερίδας
"Παρουσίαση ολοκληρωμένου προγράμματος χρηματοδότησης των Ο.Τ.Α. Α΄&Β΄ Βαθμού, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού"


Οι εισηγήσεις από την ημερίδα: “Παρουσίαση ολοκληρωμένου προγράμματος χρηματοδότησης των Ο.Τ.Α. Α΄&Β΄ Βαθμού, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού” που πραγματοποιήθηκε 6 Απριλίου 2017
Χρηματοδότηση στους ΟΤΑ για τη βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Δημοτικό Οδοφωτισμό


Οι δυνατότητες, η διαδικασία υλοποίησης και τα οφέλη που παρέχει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού, παρουσιαστήκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το πρόγραμμα, που εκπονήθηκε από το Τ.Π.& Δανείων και το ΚΑΠΕ, εντάσσεται στο πρόγραμμα συγχρηματοδότησης του Τ.Π.& Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 εκ. ευρώ.
Building-integrated Fibre-Reinforced Solar Technology”, FP7-ENERGY-2011-2, BFIRST Project
BFIRST Workshop, April 27th -2017 10:00-13:00 (CEST)


Το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο του έργου BFIRST διοργανώνει webinar στις 27 Απριλίου, όπου παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα των BIPVs και των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή τους γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Το έργο “Bfirst” έχει ως αντικείμενο την παραγωγή BIPV πλαισίων και την δοκιμή τους σε συγκεκριμένες εφαρμογές στην Ισπανία, στο Βέλγιο και στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, τα πλαίσια δοκιμάστηκαν σε εργαστηριακές υποδομές στην Ιταλία (ΕΝΕΑ) και στην Ελλάδα (ΚΑΠΕ) για την αποδοτικότητά τους. Τα Φ/Β πλαίσια κατασκευάστηκαν από την ATERSA και την ACCIONA και είναι πολλαπλών εφαρμογών όπως Ventilated facade, Skylight, Shading element, Roofing shingle and balcony canopy.

Η εφαρμογή στην Ελλάδα έγινε σε κατοικία στο Πικέρμι, υπό καθεστώς net-metering. Στην κατοικία αυτή εγκαταστάθηκε μετρητικός εξοπλισμός από τον Ιούλιο του 2015 ώστε να καταγραφεί και μελετηθεί το ενεργειακό προφίλ του χρήστη προ, αλλά και μετά, της εγκατάστασης των BIPVs.

Για την συμμετοχή σας απαιτείται η εγγραφή στο παρακάτω link, έως την 26η Απριλίου. Η γλώσσα του webinar είναι η αγγλική.

PROCEDURES & LINK TO REGISTER: - LINK YOU SHOULD COMUNICATE TO REGISTER IS:
- Bfirst_Workshop_Circular_email.pdf
- PLEASE INDICATE THAT DEAD-LINE TO REGISTER IS NO LATER THAN April 26th 14:00
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ


Tο ΚΑΠΕ διενήργησε τις σχετικές αξιολογήσεις για την επιλογή έκτακτου προσωπικού με συμβάσεις Μίσθωσης έργου σε συνέχεια της από 9/2/2017 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του Έργου: «An ENErgy Retrofit FUNDing rating tool» σύμφωνα με τους προβλεπόμενους σε αυτή όρους.


 


WATER SAVING CHALLENGE PROJECT


Το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, συμμετέχει σε πρωτοβουλία για την προώθηση, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πολιτικών για την εξοικονόμηση νερού στα μικρά νησιά. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή T. Picula, αντιπροέδρου της διακομματικής επιτροπής SEARICA, και υποστηρίζεται από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Στοκχόλμη, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο της Βρέστης και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δικτύων Μικρών Νησιών.
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΑΤΜΟΥ ΣΤΟΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
ΕΡΓΟ STEAM UP

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα ατμού στον βιομηχανικό τομέα, διοργανώνει το ΚΑΠΕ στις 4 Απριλίου 2017, στις εγκαταστάσεις του στο Πικέρμι. Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου STEAM UP του προγράμματος HORIZON 2020 της Ε.Ε, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκε μεθοδολογία υλοποίησης ενεργειακών επιθεωρήσεων στα συστήματα ατμού στις βιομηχανίες
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού


Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού, που εκπονήθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 και ώρα 16:00 - 19:00, στην παραδοσιακή αίθουσα συναλλαγών του ισογείου χώρου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Τ.Π.& Δανείων
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ


Το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), διοργανώνει ημερίδα με θέμα την αξιοποίηση της βιομάζας, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, στο METROPOLITAN EXPO. Η ημερίδα αποτελεί παράλληλη δραστηριότητα της έκθεσης Building Green και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Bionergy4Business.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ


Tο ΚΑΠΕ διενήργησε τις σχετικές αξιολογήσεις για την επιλογή έκτακτου προσωπικού με συμβάσεις Μίσθωσης έργου σε συνέχεια της από 9/2/2017 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του Έργου : «ΧΜ ΕΟΧ Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009 – 2014 GR – 03 / Συμπληρωματικές δράσεις (Complementary Actions)» σύμφωνα με τους προβλεπόμενους σε αυτή όρους


 


ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΠΕ & ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Οι εισηγήσεις από την ενημερωτική Ημερίδα του ΚΑΠΕ: "ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΠΕ & ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ", με την οποία έγινε η έναρξη του συνεδριακού μέρους της 1ης Διεθνούς Έκθεσης VERDE.TEC 2017 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΟΤΑ Α’ & Β’


Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ δημιούργησε το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού. Στόχος του προγράμματος είναι η προμήθεια και εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικότερου εξοπλισμού στον οδοφωτισμό των ΟΤΑ, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση πόρων, τη μείωση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας φωτισμού των ΟΤΑ.
Στο πλαίσιο του έργου εκπονήθηκε ο «Οδηγός Μελετών για τη Βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Εγκαταστάσεις Οδοφωτισμού Ο.Τ.Α. Α΄& Β΄ Βαθμού».

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Το ΚΑΠΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE12 BIO/GR/000554 με τίτλο: «Επίδειξη Καλών Πρακτικών με Στόχο τον Περιορισμό των Επιπτώσεων των Αιολικών Πάρκων στη Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα», προτίθεται να εγκαταστήσει ένα αυτόνομο σύστημα εντοπισμού και έγκαιρης προειδοποίησης πτηνών σε υφιστάμενο αιολικό σταθμό που ανήκει στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου ή Ροδόπης και αναζητά εταιρείες που διαθέτουν αιολικούς σταθμούς σε λειτουργία στις παραπάνω περιφερειακές ενότητες και θα ενδιαφερόντουσαν για την εγκατάσταση του συστήματος.ΕΡΓΑΛΕΙΑ & ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΕ

Την έλλειψη εργαλείων και μεθοδολογίας για την εφαρμογή εθνικών πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμών στις χώρες της ΕΕ έρχεται να αντιμετωπίσει το έργο LIFE CLIM’FOOT, που υλοποιεί το ΚΑΠΕ. Συνολικά, συμμετέχουν 90 ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί, από 5 ευρωπαϊκές χώρες, 14 εκ των οποίων από την Ελλάδα.
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ INTERREG MED 2014-2020

Το ΚΑΠΕ μέσα από μια έντονα ανταγωνιστική διαδικασία, στο πλαίσιο πρόσκλησης του Προγράμματος Interreg MED 2014-2020, κατάφερε να κερδίσει, μαζί με άλλους σημαντικούς Μεσογειακούς ενεργειακούς φορείς και καινοτόμα δίκτυα, επτά νέα σημαντικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης, που θα υλοποιηθούν με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) σε ποσοστό 85% και του Ελληνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε ποσοστό 15%.

Τα νέα έργα, στα οποία συμμετέχει το ΚΑΠΕ, είναι τα ακόλουθα:

IMPULSE - Integrated Management Support for Energy efficiency in Mediterranean PUblic buiLdings:
Βελτίωση των ικανοτήτων για την καλύτερη διαχείριση της Ενέργειας στα δημόσια κτίρια, σε διακρατικό επίπεδο.Το ΚΑΠΕ είναι Συντονιστής Εταίρος.

PELAGOS- Promoting innovative nEtwork sand cLusters form Arine renewable energy synerGies in mediterranean cOasts and iSlands (Γαλάζια Ανάπτυξη):
Ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας μέσω καινοτόμων συμπλεγμάτων και δικτύων σε νευραλγικούς τομείς του Μεσογειακού χώρου. Το ΚΑΠΕ είναι Συντονιστής Εταίρος.

SHERPA - SHared knowledge for Energy renovation in buildings by Public Administrations:
Βελτίωση των ικανοτήτων για την καλύτερη διαχείριση της Ενέργειας στα δημόσια κτίρια, σε διακρατικό επίπεδο

PRISMI - Promoting RES Integration for Smart Mediterranean Islands:
Αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις στρατηγικές και τα σχέδια για το ενεργειακό μείγμα των περιοχών της Μεσογείου.  

SISMA - Supporting Innovative Schemes in the MED Area: Υποστηρίζοντας καινοτόμα σχήματα στην περιοχή της Μεσογείου.

PRIORITEE - PRIORITize Energy Efficiency measures in public buildings - a decision support tool for regional and local public authorities:
Δίνοντας προτεραιότητα σε μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημόσια κτήρια - ένα εργαλείο για την υποστήριξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη λήψη των αποφάσεων.

PEGASUS - Promoting Effective Generation and Sustainable Uses of Electricity: Προωθώντας την Αποδοτική Παραγωγή και τις Αειφόρες Χρήσεις του Ηλεκτρισμού.
Εγκύκλιοι ΚΑΠΕ για τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σχετικών με το νόμο 3468/06.

 

 

 

 

 

 

 


 
EΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΟΛΙΤΗΣ