Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 
ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ
Ανάπτυξη της Αγοράς Βιοαερίου στην Ελλάδα – Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές

Πικέρμι, 30.01.2012

 

 

Ένα από τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα των σημερινών κοινωνιών είναι η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή αποβλήτων. Σε πολλές χώρες, η πρόληψη, η μείωση παραγωγής αποβλήτων και η διαχείρισή τους με αειφορικούς τρόπους έχουν καταστεί σημαντικές πολιτικές προτεραιότητες και συνιστούν ένα σημαντικό μέρος των προσπαθειών για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, του περιορισμού των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Σήμερα, ο τομέας του βιοαερίου σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζει ραγδαία εξέλιξη και η αγορά βιοαερίου στις χώρες αυτές συνεχώς επεκτείνεται (π.χ. Γερμανία, Αυστρία, Δανία). Την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η παραγωγή και χρήση του βιοαερίου είναι ακόμη περιορισμένη. Το βιοαέριο είναι ένας ευέλικτος φορέας ενέργειας που μπορεί να δώσει όλες τις χρήσιμες μορφές: ηλεκτρική, θερμική και μηχανική (βιοκαύσιμα). Αν αναβαθμιστεί μπορεί, κάλλιστα, να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο.

 

Το έργο BiogasnIN- Πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη, αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προώθηση της παραγωγής και χρήσης του βιοαερίου και την ανάπτυξη της αγοράς του σε επτά επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης: Βουλγαρία, Κροατία, Λετονία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία και Ελλάδα. Το έργο ξεκίνησε το 2010, με την συμμετοχή 10 φορέων από 9 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και το ΚΑΠΕ και στόχος του είναι η περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης και χρηματοδότησης επενδύσεων βιοαερίου και η ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διερεύνηση δυνατοτήτων υλοποίησης μικρής κλίμακας αγροτο-κτηνοτροφικών μονάδων.

 

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη,την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 15:30, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της HELEXPO (αίθουσα Β), ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη της Αγοράς Βιοαερίου στην Ελλάδα – Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές». Η Ημερίδα διοργανώνεται με την ευκαιρία της 24ης Διεθνούς Έκθεσης AGROTICA 2012. Κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν:

  • Η παρούσα κατάσταση της αγοράς βιοαερίου σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο
  • Το Ευρωπαϊκό έργο BiοgasIN
  • Η αδειοδοτική διαδικασία επενδύσεων βιοαερίου στην Ελλάδα
  • Οι τρόποι χρηματοδότησης μονάδων βιοαερίου στην Ελλάδα

 

Η εκδήλωση απευθύνεται σε μελετητές-ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, σε πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων, στελέχη βιομηχανιών και γεωργο-κτηνοτροφικών μονάδων, εκπροσώπους δημοτικών επιχειρήσεων, κρατικών υπηρεσιών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, κ.α. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη. Περισσότερα στοιχεία για το έργο BiogasIΝ παρέχονται στην ιστοσελίδα www.biogasin.org.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΑΠΕ, κα Φ. Στεφάνου, τηλ. 210 6603321, φαξ 210 6603302, e-mail: flora@cres.gr.