Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΠΕ: Έως και 20% εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων από τη θέρμανση

 

Στην καρδιά του χειμώνα οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό με τις ολοένα αυξανόμενες δαπάνες θέρμανσης. Στην οικονομική διάσταση του θέματος, έρχεται να προστεθεί και η περιβαλλοντική ανησυχία, καθώς τα συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούμε επιβαρύνουν το περιβάλλον μέσω, κυρίως, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιβάρυνση που γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε πόλεις με έντονο πρόβλημα περιβαλλοντικών ρύπων, όπως η Αθήνα.

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) , εθνικός φορέας για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και την εξοικονόμηση ενέργειας, παρέχει ορισμένες πρακτικές συμβουλές, με τις οποίες μπορούμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων στη θέρμανση του κτιρίου μας, ενώ παράλληλα φροντίζουμε για την προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο από τη σωστή και συστηματική ρύθμιση, συντήρηση αλλά και καθαρισμό του συστήματος λέβητα-καυστήρα –που κάποιοι από εμάς αμελούμε- μπορούμε να έχουμε συνολική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που αγγίζει το 20%, ενώ η μείωση κατά ένα βαθμό κελσίου του θερμοστάτη οδηγεί σε εξοικονόμηση 7%! Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς, το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα μας προέρχεται από τα κτίρια, ενώ το 50-70% αυτής της κατανάλωσης οφείλεται στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης.

Υιοθετώντας μερικές απλές πρακτικές ή «επεμβάσεις» μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και καλύτερη απόδοση του συστήματος θέρμανσης που διαθέτουμε:

•  Σωστή θερμομόνωση των κτιρίων : Τα βασικά σημεία που πρέπει να ελέγξουμε στο σπίτι μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει απώλεια θερμότητας, η στεγανοποίηση και σωστή μόνωση της ταράτσας (το όφελος σε εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται σε 15%-20%) και η σωστή λειτουργία - στεγανότητα των κουφωμάτων. Η αντικατάσταση των παλαιών εξωτερικών κουφωμάτων, με νέα που διαθέτουν καλής ποιότητας πλαίσιο και διπλά τζάμια, έχει μεν κόστος αλλά επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Στα νέα κτίρια είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει η κατάλληλη μελέτη που θα μας εξασφαλίσει σωστή θερμομόνωση και καλό εσωτερικό περιβάλλον.

•  Επιλογή συστημάτων θέρμανσης σύμφωνα με ποιοτικά κριτήρια σωστής λειτουργίας και απόδοσης

•  Σωστή ρύθμιση, συντήρηση και καθαρισμός του λέβητα. Η εξίσωση είναι απλή: τακτική συντήρηση => βελτίωση του βαθμού απόδοσης => 20% εξοικονόμηση ενέργειας και δαπανών για αγορά καυσίμου ή επισκευές.

•  Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 20ο -21ο

•  Αντικατάσταση των παλιών συστημάτων. Ενώ τα καινούρια συστήματα θέρμανσης έχουν απόδοση γύρω στο 90%-95%, στα παλιά ή παλιάς τεχνολογίας το ποσοστό αυτό πέφτει στο 70%. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΑΠΕ, η απόσβεση των χρημάτων που θα επενδύσουμε για την αγορά ενός καινούριου συστήματος επιτυγχάνεται σε 2-3 χρόνια, λόγω της σωστής λειτουργίας και απόδοσης του.

•  Αποφυγή συνηθειών που μειώνουν την απόδοση των θερμαντικών σωμάτων (τοποθέτηση καλυμμάτων ή τοποθέτηση ρούχων για στέγνωμα)

•  Επιλογή ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης. Το συγκεκριμένο σύστημα παρέχει καλύτερη ποιότητα θέρμανσης, λόγω καλύτερης διανομής της θερμότητας στο χώρο, ενώ απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ρεύματος για το ίδιο αποτέλεσμα, σε σχέση με τα συνήθη συστήματα με καλοριφέρ.