Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 
ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων αναλαμβάνει το ΚΑΠΕ

Πικέρμι, 2 Απριλίου 2012

 

 

Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.

Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν προσχωρήσει στο Σύμφωνο πάνω από 3700 Δήμοι της Ευρώπης και 84 από την Ελλάδα. Οι υπογράφοντες αντιπροσωπεύουν πόλεις διαφορετικού μεγέθους, από μικρές κοινότητες έως μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι.

Μετά την υπογραφή της σχετικής εθελοντικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΚΑΠΕ είναι ο Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων και αναλαμβάνει να ενδυναμώσει, μέσω των προγραμμάτων που διαχειρίζεται, τους Δήμους και τις Περιφέρειες που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, παρέχοντας μεθοδολογική καθοδήγηση, ενημέρωση και υποστήριξη ώστε να προχωρήσουν στον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό και στη σύνταξη Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΚΑΠΕ οργανώνει, υποστηρίζει και συντονίζει σημαντικό αριθμό εθνικών και ευρωπαϊκών έργων για την ενεργειακή και κλιματική αναβάθμιση των δήμων της χώρας.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, μέσω του έργου EnergyforMayors, το ΚΑΠΕ, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, ΠΕΔΑ (πρώην ΤΕΔΚΝΑ), υποστηρίζει όσους Δήμους της Αττικής έχουν υπογράψει το Σύμφωνο. Παράλληλα, συγκεντρώνει ενημερωτικό υλικό για τους δήμους, το οποίο θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην εργαλειοθήκη του έργου EnergyforMayors: http://toolbox.climate-protection.eu

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΑΠΕ, κα Ε. Τζανακάκη, τηλ. 210 6603256, e-mail: etzanak@cres.gr καθώς και στον ιστότοπο του Συμφώνου των Δημάρχων: http://www.simfonodimarxon.eu και http://www.eumayors.eu