Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ TΟΥ ΚΑΠΕ

 

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008


Ένα νέο Πάρκο για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας εγκαινίασε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίουο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας. Το Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής-ΠΕΝΑ, το πρώτο πάρκο στον ελληνικό χώρο αφιερωμένο στις φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές τεχνολογίες, κατασκευάστηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με συγχρηματοδότηση του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Πάρκου Ενεργειακής Αγωγής - ΠΕΝΑ, σε συνδυασμό με τα καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, θα δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά να κατανοήσει τους μηχανισμούς της παραγωγής και χρήσης της ενέργειας από ΑΠΕ. «Tο Πάρκο θα συντελέσει ώστε οι συμπολίτες μας να αποκτήσουν περαιτέρω γνώση γύρω από τα μείζονα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Να κατανοήσουν την αξία της ατομικής ευθύνης του καθενός μας απέναντι στα μεγάλα προβλήματα», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης κατά την τελετή εγκαινίων του Πάρκου.

Το ΠΕΝΑ, που κατασκευάστηκε στο αιολικό πάρκο του ΚΑΠΕ στην Κερατέα και εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, οριοθετείται από ένα ξύλινο μονοπάτι φωτιζόμενο με αυτόνομα φωτοβολταϊκά φωτιστικά. Στη διαδρομή του ο επισκέπτης συναντά εκπαιδευτικές περιοχές και ενεργειακούς εκθεσιακούς κόμβους. Παράλληλα, διαθέτει 8 επιδεικτικές μονάδες:

  • Μονάδα Βιομάζας για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης
  • Επιδεικτική Γεωθερμική αντλία θερμότητας για κλιματισμό χώρου
  • Αντλητική Μονάδα με Φωτοβολταϊκό Σύστημα
  • Αυτόνομη Υβριδική Μονάδα Αφαλάτωσης Θαλασσινού Νερού
  • Μονάδα Παραγωγής, Εμφιάλωσης & Αποθήκευσης Υδρογόνου με χρήση Αιολικής Ενέργειας
  • Μονάδα Ηλιακού Κλιματισμού
  • Μικρό Επιδεικτικό Υδροηλεκτρικό Σύστημα
  • Φωτοβολταϊκό Διαξονικό Σύστημα Παρακολούθησης του Ήλιου

 

Εκτός από τις υπαίθριες εγκαταστάσεις, το ΠΕΝΑ περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διεξαγωγή σεμιναρίων.

 

______________