Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 
ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΠΕ & ΔΗΜΟΥ ΑΙ ΣΤΡΑΤΗ

 

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

 

Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Πράσινο νησί Άι Στράτης», που θα καταστήσει τον Άι- Στράτη το πρώτο νησί στην Ελλάδα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπέγραψαν σήμερα ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης και ο Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου κ. Χαράλαμπος Μακρής.

 

Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 8,9εκ. ευρώ, σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με Φορέα Χρηματοδότησης τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και Φορέα Υλοποίησης το ΚΑΠΕ, με την υποστήριξη ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

 

Το έργο «Πράσινο Νησί – Άι Στράτης» έχει κυρίως επιδεικτικό και ερευνητικό χαρακτήρα και εντάσσεται στην κατηγορία των έργων εκείνων που φιλοδοξούν να συνδυάσουν την ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία, την περιβαλλοντική προστασία και την ερευνητική δραστηριότητα και τεχνολογική ανάπτυξη σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Προωθεί ένα σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας του Αγίου Ευστρατίου, κατά το μεγαλύτερο μέρος από ανανεώσιμες πηγές, (με τελικό στόχο τη διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό 100%), μέσω της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και αποθήκευσής της, καθώς και από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον κατά τρόπον ώστε να καλύπτονται σε υψηλό ποσοστό και υπό καθεστώς ασφάλειας εφοδιασμού οι εκάστοτε ανάγκες του νησιού. Επιπλέον, προβλέπει δράσεις «πράσινων» μεταφορών, εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψης θερμικών και ψυκτικών φορτίων από ΑΠΕ στα δημοτικά κτήρια του νησιού καθώς και ευφυή διαχείριση ηλεκτρικού φορτίου.

 

Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μέρος των επιδεικτικών έργων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

 

 

______________