Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


Κ.Α.Π.Ε. - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
19ο χλμ. Λ. Μαραθώνος, 190 09 Πικέρμι - Aττικής
Τηλ.: 210 6603300
Fax : 210 6603301-2


Πικέρμι, 4 Οκτωβρίου 2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ
Ιωση περιβαλλοντικων ρΥπων με τα νεα αιολικα παρκα
της ΑττικΗς

Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη μπορούν να προκύψουν με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε τέσσερις περιοχές της Αττικής, μετά από ανακοίνωση της ΡΑΕ για την πρόθεση της να εκδώσει θετική γνωμοδότηση για δέκα έργα συνολικής ισχύος 109,06MW.

Kατά τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα δεν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με ρύπους, όπως συμβαίνει με την καύση συμβατικών καυσίμων. Συγκεκριμένα με την παραγωγή 1kWh ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ υποκαθίστανται 1,7kg λιγνίτη και 0,05 Nm3 Φυσικού Αερίου (σύμφωνα με το ενεργειακό μίγμα στο διασυνδεδεμένο δίκτυο). Η υποκατάσταση αυτή οδηγεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 και διοξειδίου του θείου SO2 κατά 0,85kg και 0,016kg αντίστοιχα.

Επομένως, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) αν. Καθηγητής Δημοσθένης Αγορής τα προαναφερθέντα αιολικά πάρκα της Αττικής, σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία θα συμβάλουν στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 255.000 τόνους και διοξειδίου του θείου κατά 4.800 τόνους ανά έτος, σε σύγκριση με τη λειτουργία συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ενώ θα εξοικονομούνται και 420.000 τόνοι λιγνίτη. Παράλληλα θα εξοικονομούνται  και 15.000.000 Nm3 εισαγόμενου Φυσικού Αερίου, σε ετήσια βάση, με προφανή οφέλη για την εθνική μας οικονομία.

Το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, προχώρησε στη συγκέντρωση και ποιοτική αξιολόγηση κρίσιμων παραμέτρων, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη μελέτη της ορθολογικής χωροθέτησης των αιολικών πάρκων στην Αττική, μια περιοχή με σημαντικό αιολικό δυναμικό, όπου ταυτόχρονα καταναλώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Τα αιολικά πάρκα, προσθέτει ο κ. Αγορής, σωστά ενταγμένα στο ευαίσθητο Αττικό τοπίο, με σεβασμό στην αισθητική του και με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αποφυγής τυχόν οχλήσεων, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική ενεργειακή πρόταση για την ευρύτερη περιφέρεια του μητροπολιτικού κέντρου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται κοντά στις θέσεις κατανάλωσης, διασφαλίζοντας τη μηδενική εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

____________________________________