Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


Κ.Α.Π.Ε. - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
19ο χλμ. Λ. Μαραθώνος, 190 09 Πικέρμι - Aττικής
Τηλ.: 210 6603300
Fax : 210 6603301-2


Πικέρμι, 28 Ιουλίου 2003

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ  ΑΠΟΒΛΗΤΑ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ  ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ


Ηλεκτρική ενέργεια 27 GWhe/έτος, ικανή να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες μιας πόλης 6.500 κατοίκων, καθώς και θερμική ενέργεια 41 GWhth/έτος, εκτιμάται ότι μπορεί να παραχθούν στην Ελλάδα από 150.000 τόνους οργανικών αποβλήτων που κάθε χρόνο προκύπτουν από 18 βιομηχανίες επεξεργασίας εσπεριδοειδών.

Η Αναερόβια Χώνευση Οργανικών Αποβλήτων από τέτοιου είδους μονάδες μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση, τόσο για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων αυτών, όσο και την επακόλουθη προστασία του περιβάλλοντος (πχ. ανακύκλωση του οργανικού κλάσματος, διαχείριση των υγρών αποβλήτων) σημειώνει ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) αν. Καθηγητής Δημοσθένης Αγορής. Η οικονομικότητα μιας μονάδας αναερόβιας χώνευσης, προσθέτει ο κ. Αγορής, βασίζεται στο γεγονός ότι η πρώτη ύλη έχει μηδενική ή αρνητική αξία ενώ τα προϊόντα της έχουν αδιαμφισβήτητα εμπορική αξία.

Το βιοαέριο που παράγεται κατά τη διαδικασία της Αναερόβιας Χώνευσης αποβλήτων αποτελεί μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αποτελείται τυπικά από 65% μεθάνιο και 35% διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας και ως καύσιμο για μηχανές εσωτερικής καύσης. Ένα κυβικό μέτρο βιοαερίου υποκαθιστά 0,66l ντίζελ ή 0,75l πετρελαίου ή 0,85 κ. κάρβουνου.

Στις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), παράγονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο περίπου 1.000.000 τόνοι αποβλήτων από τις βιομηχανίες επεξεργασίας εσπεριδοειδών, ποσότητες οι οποίες συνήθως διατίθενται ανεπεξέργαστες σε αποδέκτες ή χωματερές. Η διαχείριση αυτή επιφέρει υποβάθμιση τόσο στους υδάτινους αποδέκτες και τα υπόγεια ύδατα, όσο και σημαντική μείωση στον διαθέσιμο όγκο των υπαρχόντων χώρων απόθεσης στερεών απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, από την αξιοποίηση του συνόλου των 1.000.000 τόνων αποβλήτων, που παράγονται σήμερα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, εκτιμάται ότι μπορεί να παραχθεί προς διάθεση κατά μέσο όρο ηλεκτρική ενέργεια 180 GWhe/έτος και θερμική ενέργεια 272 GWhth/έτος.

Το ΚΑΠΕ στα πλαίσια του Προγράμματος «Promotion of innovation and encouragement of SME participation» της Γενικής Διεύθυνσης XIII της Ε.Ε. ανέλαβε το συντονισμό και υλοποίησε με επιτυχία, σε συνεργασία με 6 ευρωπαϊκούς φορείς, το έργο “Ανάπτυξη δικτυώσεων για την Ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων μονάδων επεξεργασίας εσπεριδοειδών μέσω Αναερόβιας Χώνευσης (AnDigNet IPS-1999-00042)”.

Τα αποτέλεσμα του έργου AnDigNet, βρίσκονται στη διεύθυνση http://www.cres.gr/andignet, και αφορούν στην ανάλυση και παρουσίαση όλων εκείνων των παραμέτρων και παραγόντων που απαιτούνται να εξασφαλιστούν για την δημιουργία και βιώσιμη λειτουργία των κατάλληλων δικτυώσεων και δομών για την περιβαλλοντική διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων από μονάδες επεξεργασίας εσπεριδοειδών. Τα αποτελέσματα του έργου μπορούν να αξιοποιηθούν και για την ανάπτυξη ανάλογων δικτυώσεων σε συναφείς δραστηριότητες (κτηνοτροφικά απόβλητα, χοιροτροφεία κλπ.).

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα δίνονται πληροφορίες για τα ακόλουθα:

• Ετήσια παραγωγή και μεταποίηση εσπεριδοειδών,
• Βιομηχανίες επεξεργασίας εσπεριδοειδών στην Ευρώπη,
• Βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων (αναερόβια χώνευση),
• Μελέτη σκοπιμότητας βάσει επιλεγμένων σεναρίων,
• Αναγνώριση και προσδιορισμός των εμπλεκομένων φορέων στην υλοποίηση των παραπάνω επενδύσεων,
• Προσδιορισμός των κατάλληλων συνεργασιών και συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των αναγνωρισθέντων φορέων,
• Εκτίμηση των κοινωνικών (θέσεις εργασίας, τοπική ανάπτυξη, αποδοχή) και περιβαλλοντικών (μείωση της ρύπανσης, όπως της υποβάθμισης του υδροφόρου ορίζοντα, του ευτροφισμού των υδάτινων αποδεκτών, την επιβάρυνση των ΧΥΤΑ κλπ.) επιπτώσεων και θετικών επιδράσεων από την υλοποίηση των υπόψη επενδύσεων,
• Προσδιορισμός των θεσμικών, τεχνολογικών και οικονομικών εμποδίων για την υλοποίηση των υπόψη επενδύσεων και προτάσεις για την άρση τους,
• Χρηματοοικονομικά (χρηματοδότηση, μορφή επενδυτικού σχεδίου, κλπ.).

__________________________

* Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΑΠΕ, Κ. Σιούλας τηλ. 210- 6603264, φαξ 210 - 6603301, e-mail: ksioulas@cres.gr.

___________________________________