Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


Κ.Α.Π.Ε. - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
19ο χλμ. Λ. Μαραθώνος, 190 09 Πικέρμι - Aττικής
Τηλ.: 210 6603300
Fax : 210 6603301-2


Πικέρμι,
21  Μαρτίου 2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GreenLight - ΚΑΠΕ
 


Ενεργειακά σπάταλοι εξακολουθούμε να παραμένουμε στην Ελλάδα αφού, όπως τονίστηκε σε ημερίδα του ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας GreenLight, ξοδεύουμε 45% παραπάνω ενέργεια από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή κάθε μονάδας αξίας προϊόντος.

Σε παρουσίαση των δεδομένων κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ αν. καθηγ. Δημοσθένης Αγορής ανέφερε ότι από την εξοικονόμηση 1KWh ηλεκτρικής ενέργειας αποφεύγονται εκπομπές 1,3κ. διοξειδίου του άνθρακα αν η ενέργεια παράγεται από λιγνίτη, 0,8κ. διοξειδίου του άνθρακα αν έχει παραχθεί από πετρέλαιο και 0,5κ. αν έχει παραχθεί από φυσικό αέριο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αγορής, η καμπύλη της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού στη χώρα ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία, με εκτίναξη τα τελευταία χρόνια, καθώς από περίπου 7.000 Γιγαβατώρες το 1968 ξεπέρασε τις 45.000 Gwh το 2000.

Σημαντικό μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αφορά την κάλυψη αναγκών σε φωτισμό, σε ποσοστό: 95% στην οδοποιία, έως 50% για εμπορικά καταστήματα και κτίρια γραφείων, έως 25% για νοσοκομεία και ξενοδοχεία κ.ά. Στόχος του κοινοτικού εθελοντικού προγράμματος GreenLight είναι να μειωθεί η κατανάλωση αυτή σε ποσοστό από 30-50%, με προφανή οφέλη: τη δραστική μείωση της δαπάνης για τον καταναλωτή, την περαιτέρω απεξάρτηση της εθνικής οικονομίας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες, τη συμβολή σε ένα καθαρότερο περιβάλλον για όλους, την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Ιδιαίτερα ελκυστικό καθίσταται το GreenLight για μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση και γενικά για μεγάλους καταναλωτές.

Υπολογίζεται ότι, με την εφαρμογή των συστημάτων που προτείνει το GreenLight, επιτυγχάνεται ποσοστό  εξοικονόμησης ενέργειας φωτισμού κατά: 40% σε γραφεία και σχολεία, 30% σε κτίρια βιομηχανίας και αθλητικά κέντρα, 25% σε νοσοκομεία, μουσεία, 20% σε μικρά καταστήματα και 10% σε κατοικίες, ξενοδοχεία κ.ά. 

Το κόστος εγκατάστασης των συστημάτων ξεκινά από περίπου 4€ ανά τετραγωνικό μέτρο (νοσοκομεία - βιομηχανία – γραφεία) και μειώνεται στο 1,60€/τ.μ. (στα εκπαιδευτήρια). 

Ήδη, ως τα τέλη του 2002, στο πρόγραμμα GreenLight, του οποίου εθνικός συντονιστής στην Ελλάδα είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΚΑΠΕ, έχουν -εθελοντικά- ενταχθεί 87 μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, 4 εκ των οποίων είναι ελληνικές. Στη διάρκεια της ημερίδας απονεμήθηκαν από το ΚΑΠΕ τιμητικές πλακέτες στις εταιρείες VODAFONE και Τράπεζα Πειραιώς, για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος στις εγκαταστάσεις τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν  με το ΚΑΠΕ, κ. Ηλίας Σωφρόνης, κα Λένα Λαμπροπούλου τηλ. 210-6603287, 210- 6603257.