Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


Κ.Α.Π.Ε. - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
19ο χλμ. Λ. Μαραθώνος, 190 09 Πικέρμι - Aττικής
Τηλ.: 210 6603300
Fax : 210 6603301-2


Πικέρμι, 3 Οκτωβρίου 2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΤεχνικΗ υποστΗριξη προσφΕρει το ΚΑΠΕ στον τουριστικΟ τομΕα με εφαρμογΕς ανανεΩσιμων πηγΩν ενΕργειας

Καθοριστική συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού ξενοδοχειακού τομέα μπορεί να έχει η εφαρμογή τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΑΠΕ), που σέβονται το περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Αν. Καθηγητής Δημοσθένης Αγορής, ανέλαβε την υλοποίηση, προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα και ευρεία διάδοση στον τουριστικό τομέα της χώρας του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Προγράμματος HOTRES. Με την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών, συμπληρώνει ο κ. Αγορής, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας και μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής τους.

Βασικοί στόχοι του Προγράμματος είναι:

·        Η ανάπτυξη και η υλοποίηση μίας στρατηγικής για την προώθηση των τεχνολογιών ΑΠΕ στον ξενοδοχειακό τομέα σε 5 Ευρωπαϊκές χώρες

·        Η προώθηση και εφαρμογή των τεχνολογιών ΑΠΕ (βιομάζα, φωτοβολταϊκά, γεωθερμικά, ενεργητικά και παθητικά ηλιακά) στον τουριστικό τομέα

·        Η προώθηση και εφαρμογή των ενεργητικών ηλιακών συστημάτων που έχουν γνωρίσει τεχνολογική ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα ορισμένων χωρών (π.χ. ξενοδοχεία στην Ελλάδα και την Ισπανία) και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

·        Η συμμετοχή επιχειρηματιών (ιδιοκτήτες τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων, κατασκευαστές και προμηθευτές τεχνολογιών ΑΠΕ, διπλωματούχοι μηχανικοί καθώς και τεχνικοί ) για την ανάπτυξη της χρήσης και εφαρμογής των ΑΠΕ στον τουριστικό τομέα.

Το ΚΑΠΕ, έχοντας ήδη υλοποιήσει με επιτυχία το κομμάτι που αφορά στην έρευνα αγοράς του ξενοδοχειακού τομέα και έχοντας, βάση αυτού, προχωρήσει στην παραγωγή ειδικών εργαλείων τεχνικής υποστήριξης – ενημερωτικός φάκελος εφαρμογών για γρήγορη επιλογή εξοπλισμού ΑΠΕ, που συνοδεύεται από ενδεικτικά case studies – είναι πλέον έτοιμο να παράσχει πλήρη τεχνική υποστήριξη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σε εθνικό επίπεδο, το ΚΑΠΕ σκοπεύει να προωθήσει την τεχνική υποστήριξη κατά το β΄ εξάμηνο του 2002 μέσω:

Ø      Επιτόπιων επισκέψεων σε ξενοδοχειακές μονάδες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις τεχνικές αλλά και χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουν προκειμένου να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Ø      Υλοποίηση 10 συνολικά προμελετών εφαρμογής τεχνολογιών ΑΠΕ, χωρίς καμιά απολύτως επιβάρυνση για τους ενδιαφερόμενους.

Ø      Πραγματοποίηση εθνικής συνάντησης εργασίας τον Ιανουάριο, όπου θα παρουσιαστούν στις ξενοδοχειακές μονάδες οι τρέχουσες τεχνολογίες ΑΠΕ απευθείας από τις Ευρωπαϊκές ενώσεις κατασκευαστών εξοπλισμού.

Ø      Υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης εφαρμογής (τεχνική & οικονομική υποστήριξη) σε Ξενοδοχειακή Μονάδα, χωρίς καμιά επιβάρυνση.

Όσοι ιδιοκτήτες ή/και τεχνικοί υπεύθυνοι των ξενοδοχειακών μονάδων επιθυμούν να ενημερωθούν εκτενέστερα, τόσο για τις εφαρμογές ΑΠΕ όσο και για τις προσφορές που παρέχει το ΚΑΠΕ σε επίπεδο προμελέτης, μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΚΑΠΕ και την κα. Ε. Κορμά από το Τμήμα Ανάπτυξης–Marketing (τηλ: 010 6603319, e-mail: ekorma@cres.gr).

_______________________________




 
.0pt'>gr).

_______________________________


Επιστροφή