Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


Κ.Α.Π.Ε. - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
19ο χλμ. Λ. Μαραθώνος, 190 09 Πικέρμι - Aττικής
Τηλ.: 210 6603300
Fax : 210 6603301-2


Πικέρμι, 29 Ιανουαρίου 2004


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ


Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη νέων και υφιστάμενων αστικών υπαίθριων χώρων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την ποιότητα ζωής μέσα στις πόλεις είναι το θέμα της ημερίδας που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Εργαστήριο Οικοδομικής και Δομικής Φυσικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του κοινοτικού ερευνητικού προγράμματος RUROS: “Rediscovering the Realm of Open Spaces” που συντονίζει το ΚΑΠΕ, στις 29 Ιανουαρίου και ώρα 9:00π.μ. στο συνεδριακό χώρο του περιοδικού Κτίριο, (Βενιζέλου 2 -προέκταση Αδριανουπόλεως, Καλαμαριά) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρχιτέκτονες και εξειδικευμένους επαγγελματίες, επιστήμονες και τεχνικούς, αλλά και στους ίδιους τους χρήστες των αστικών χώρων, τους κατοίκους των πόλεων, προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση για την αναβάθμιση της ζωής και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του αστικού περιβάλλοντος.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί η εμπειρία από το έργο RUROS και η μεθοδολογία σχεδιασμού, η οποία αναπτύχθηκε για την αναζωογόνηση υφιστάμενων αστικών χώρων και τη δημιουργία νέων, υψηλών προδιαγραφών, ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις και ανάγκες των ανθρώπων που τους χρησιμοποιούν, να προστατεύεται το περιβάλλον και να δημιουργούνται συνθήκες χρήσης και διαβίωσης που θα αναβαθμίζουν τη ζωή μέσα και γύρω από αυτούς.

Η μεθοδολογία περιλαμβάνει καταγραφή και αξιολόγηση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος (μικροκλίμα, θερμική, οπτική και ακουστική άνεση μέσα στους υπαίθριους αστικούς χώρους), του κοινωνικού περιβάλλοντος (κοινωνικά χαρακτηριστικά, ανάγκες και απαιτήσεις, ιδιαιτερότητες και προσδοκίες των χρηστών) και των χαρακτηριστικών του αστικού χώρου (αστική μορφολογία). Επιπλέον, προτείνει δείκτες και εργαλεία που προέκυψαν μετά από εκτεταμένη έρευνα, μετρήσεις και καταγραφές σε 14 αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη καθώς και βασικές αρχές σχεδιασμού για αναβαθμισμένους υπαίθριους χώρους.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν και ολοκληρωμένες σχεδιαστικές προτάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε δύο Δήμους της χώρας, στο Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης και στο Δήμο Αλίμου Αττικής.

Τόσο το έργο, όσο και η ημερίδα συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το 5ου Πρόγραμμα Πλαίσιο-Ενότητα 4 «Πόλη του Αύριο και Πολιτιστική Κληρονομιά», πρόγραμμα «Ενέργεια, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΑΠΕ, Δρ Μαριαλένα Νικολοπούλου (υπεύθυνη έργου), τηλ. 210-6603300, e-mail:mnikol@cres.gr ή στην Καθηγήτρια Κα. Νιόβη Χρυσομαλλίδου, τηλ.: 2310 995665, e-mail:niobe@civil.auth.gr. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 23 Ιανουαρίου 2004 στη Γραμματεία του περιοδικού Κτίριο, Κα Έλενα Αντωνιάδου, τηλ.: 2310 480349.

_______________________________