cres
Γραφείο Διαμεσολάβησης Υπηρεσίες Εκπαίδευση Ενεργειακός Κατάλογος  
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας | Εξοικονόμηση Ενέργειας | Τομείς Εφαρμογής | Επιλεγμένα Έργα | Εργαλεία  

Μικροδίκτυο ΑΠΕ σε ελληνικό νησί

Το έργο αφορά την υπογραφή συμφωνητικού με εταιρεία του εξωτερικού για τη διενέργεια προμελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός μικροδικτύου 100% από ΑΠΕ σε ένα ελληνικό νησί.

Πολυεθνική εταιρεία, η οποία και δραστηριοποιείται στο χώρο των ΑΠΕ με επενδύσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, εκδήλωσε πιθανό ενδιαφέρον για το σχεδιασμό και υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος σε ένα μικρό ελληνικό νησί με απώτερο στόχο να αποτελέσει πραγματικό παράδειγμα (demonstration & pilot project) ενός 100% αυτόνομου μικροδικτύου από ΑΠΕ. Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει το γεγονός ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας ήταν ιδιαίτερα έντονο για τις προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας μικροδικτύου με συνδυασμό τεχνολογιών ΑΠΕ (πρωτίστως αιολικής και ηλιακής ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας).
Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος και ύστερα από τον προσδιορισμό των διαφόρων φάσεων του υπό μελέτη προγράμματος καθώς και των παραμέτρων / στοιχείων που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τη συγκεκριμένη εταιρεία, συμφωνήθηκε η διενέργεια μια προ-μελέτης σκοπιμότητας από το τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς & το Γραφείο Διαμεσολάβησης του ΚΑΠΕ.
Οι τομείς ανάλυσης περιελάμβαναν τόσο θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επενδύσεων σε μικρά ελληνικά νησιά, όσο και θέματα αναφορικά με το υφιστάμενο νομοθετικό και επενδυτικό πλαίσιο, ανάλυση υφιστάμενων πόρων και αναγκών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και σχεδιασμό βέλτιστων πρακτικών/ τεχνολογιών για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα η μελέτη απαρτίζεται από τους εξής βασικούς άξονες:
  • νομικό καθεστώς
  • χωροταξικά / δημογραφικά μεγέθη
  • οικονομικά στοιχεία
  • αιολικό δυναμικό
  • στοιχεία ενεργειακών αναγκών
  • έργα ΑΠΕ

 σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, τα οποία και προέκυψαν από την προαναφερθείσα ανάλυση ως και πιθανοί τόποι εφαρμογής και ανάπτυξης του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.
Στη συγκεκριμένη μελέτη ενσωματώθηκαν οι νέες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και στις τιμές πώλησης για την παραγωγή ηλεκτρικού φορτίου από ΑΠΕ, ενώ παρουσιάστηκαν παράλληλα και πληροφορίες για την ενεργειακή κατάσταση στην Ελλάδα και το επενδυτικό ενδιαφέρον όπως έχει αυτό εκδηλωθεί είτε από συμμετοχές σε εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα, είτε από δημόσιες ανακοινώσεις. Παρουσιάστηκαν επίσης οι σημαντικότεροι φορείς που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο Ελληνικό ενεργειακό τοπίο καθώς και το εθνικό σχέδιο για τη διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2010.
Τέλος κρίθηκε σκόπιμο να παρουσιαστεί μια εκτενής περίληψη των αντίστοιχων έργων / προσπαθειών που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί της Κύθνου και στις οποίες το ΚΑΠΕ έχει συμμετάσχει, όπου κυρίως στο πλαίσιο κοινοτικών έργων έχουν αναπτυχθεί αυτόνομα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικού φορτίου (υβριδικά συστήματα με φωτοβολταϊκά πάνελ και ντίζελογεννήτριες), ενώ έχουν γίνει και μελέτες για συστήματα δια-εποχικής αποθήκευσης (υδρογόνο).

Αρχή της σελίδας
© 2006 ΚΑΠΕ - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - disclaimer