cres
Γραφείο Διαμεσολάβησης Υπηρεσίες Εκπαίδευση Ενεργειακός Κατάλογος  
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας | Εξοικονόμηση Ενέργειας | Τομείς Εφαρμογής | Επιλεγμένα Έργα | Εργαλεία  

Ενεργειακό Μοντέλο MARKAL

Το MARKAL αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Energy Technology Systems Analysis Programme του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Είναι ένα μοντέλο γραμμικού προγραμματισμού που βελτιστοποιεί το ενεργειακό σύστημα λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πιθανούς περιορισμούς. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείτε από 15 χώρες για την ανάλυση ενεργειακής πολιτικής.

Το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο του Ε.Π.Ε. Δράση 3.3.7 «Δημιουργία Υποδομής Υπολογιστικών Μεθόδων για την Υποστήριξη Αποφάσεων Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού» εγκατέστησε το μοντέλο MARKAL για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

Το MARKAL, είναι ένα μοντέλο γραμμικού προγραμματισμού για τη μακροπρόθεσμη ανάλυση των ενεργειακών επιλογών μιας χώρας. Το μοντέλο λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των διαφόρων υφισταμένων και υποψηφίων ενεργειακών επιλογών και τους διάφορους περιορισμούς, προσδιορίζει τις ροές ενέργειας και τις ενεργειακές τεχνολογίες που ικανοποιούν με τον οικονομικότερο τρόπο τους συνολικούς στόχους της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Τα επιμέρους τμήματα του ΜARKAL που έχουν εγκατασταθεί είναι:

  • MARKAL-MACRO: Συνδυασμός του μοντέλου βελτιστοποίησης με ένα μακρο-οικονομικό μοντέλο με μη-γραμμική συνάρτηση.
  • MARKAL-MICRO: Συνδυασμός του μοντέλου βελτιστοποίησης με ένα μη-γραμμικό μοντέλο μερικής ισορροπίας, όπου η ζήτηση χρήσιμης ενέργειας μεταβάλλεται με την τιμή σύμφωνα με την ελαστικότητά της.

Το μοντέλο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την εξέταση εναλλακτικών πολιτικών για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ελλάδας, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη του εθνικού ενεργειακού συστήματος έχουν αποσταλεί στο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Παράλληλα χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του δυναμικού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας της χώρας και θα χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη του «διαδόχου» μοντέλου του MARKAL που ονομάζεται TIMES. Το ΚΑΠΕ - στο πλαίσιο του έργου NEEDS που χρηματοδοτείται από το 6οΠΠ, με στόχο τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μοντέλου με βάση το TIMES, που θα ενσωματώνει και τα εξωτερικά κόστη της ενέργειας έχει αναλάβει τη μοντελοποίηση των ενεργειακών συστημάτων της Ελλάδας, της Μάλτας και της Κύπρου.

Το μοντέλο TIMES πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο έργο RES2020 που συντονίζεται από το ΚΑΠΕ, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα διείσδυσης των ΑΠΕ στην Ευρώπη των 27 και να προτείνει συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές.  

Αρχή της σελίδας
© 2006 ΚΑΠΕ - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - disclaimer