Ηλεκτρισμός Κτιριακές εγκαταστάσεις Φωτισμός Φυσικός Φωτισμός  
 

Σκίαστρα

 

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι η σημαντικότερη εξωτερική πηγή παραγωγής ψυκτικών φορτίων. Αν και τα παράθυρα καλύπτουν σχετικά μικρό ποσοστό της πρόσοψης ενός κτίσματος, η θερμότητα που διεισδύει μέσω αυτών μπορεί να είναι πολύ σημαντική, κυρίως στα παλαιού τύπου παράθυρα (π.χ. με μονό τζάμι). Μία από τις μεθόδους προφύλαξης των κτιρίων από υπερθέρμανση είναι η χρήση των εξωτερικών ή εσωτερικών σκιάστρων.

 

Τα σκίαστρα εξασφαλίζουν τη μείωση των μέσων και μέγιστων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι, βελτιώνουν τις εσωτερικές συνθήκες ενώ μειώνουν και την ενεργειακή κατανάλωση για την κάλυψη των ψυκτικών φορτίων. Τα εξωτερικά σκίαστρα αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για την μείωση της εισερχόμενης, από τα παράθυρα, θερμότητας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ενώ διατηρούν το κτίριο δροσερό. Από την άλλη πλευρά, τα εσωτερικά σκίαστρα περιορίζουν το ποσό της εισερχόμενης στο κτίριο ηλιακής ακτινοβολίας. Αν και υπάρχουν τζάμια υψηλής απόδοσης στην αγορά, το εσωτερικό σκίαστρο είναι η συνήθης λύση.

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια τα παράθυρα με νότιο προσανατολισμό είναι απαραίτητο να σκιάζονται, ώστε να προστατεύονται οι εσωτερικοί χώροι. Τα σκιάστρα που χρησιμοποιούνται δεν θα πρέπει να καλύπτουν τα παράθυρα μειώνοντας το εισερχόμενο φως τους χειμερινούς μήνες. Τα ανατολικά και δυτικά προσανατολισμένα παράθυρα πρέπει να σκιάζονται επαρκώς από το πρωί ως το απόγευμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σκίαση είναι αποτελεσματικότερη με ρυθμιζόμενα κάθετα σκίαστρα όπως οι γρίλιες, τα παντζούρια ή τα στόρια που καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια του ανοίγματος. Τα ρυθμιζόμενα σκίαστρα επιτρέπουν την διέλευση του πρωινού και του απογεματινού ήλιου το χειμώνα καθώς και τις πιο δροσερές μέρες του καλοκαιριού.

 

Τα οριζόντια σκίαστρα όπως οι πέργολες, σκιάζουν τις ανατολικές και δυτικές προσόψεις για κάποιες ώρες της μέρας αλλά δεν παρέχουν ολοκληρωτική προστασία, από τον ήλιο του καλοκαιριού από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα. Τα παράθυρα με βόρειο προσανατολισμό, ειδικότερα τα βορειοανατολικά ή βορειοδυτικά, απαιτούν σκίαση το πρωί ή αργά το απόγευμα το καλοκαίρι.

 

Οι εξωτερικοί πρόβολοι εξασφαλίζουν έναν πρακτικό τρόπο για την σκίαση των στοιχείων των κτιρίων όπως παράθυρα, πόρτες και τοίχοι. Οι πρόβολοι είναι πιο αποτελεσματικοί για νότια προσανατολισμένα στοιχεία (στο βόρειο ημισφαίριο) και το μεσημέρι. Συνήθως επηρεάζουν την ποσότητα της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει στην επιφάνεια ενώ δεν επηρεάζουν άμεσα την διάχυτη και την ανακλώμενη ακτινοβολία. Μπορεί να είναι τσιμεντένιοι, με μεταλλικές γρίλιες ή φυτεμένοι ή τέλος συνδυασμός των παραπάνω.

 

Τα εσωτερικά σκίαστρα περιορίζουν τα αποτελέσματα της λάμψης από την ηλιακή ακτινοβολία. Συνήθως είναι ρυθμιζόμενα και επιτρέπουν στους ένοικους του κτιρίου να επιλέγουν το ποσό της ακτινοβολίας που εισέρχεται στο χώρο. Όλα τα εσωτερικά σκίαστρα είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ότι ένα καλό εξωτερικό σύστημα. Τα εσωτερικά σκίαστρα πρέπει να σχεδιάζονται ώστε να είναι ανθεκτικά και να αποτελούνται από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα βενετσιάνικα στόρια είναι τα πιο συνηθισμένα διότι έχουν αντοχή και είναι οικονομικά Οι μίνι γρίλιες μπορούν να ενσωματωθούν με γυάλινες μονάδες μειώνοντας έτσι το ψυκτικό φορτίο. Οι κουρτίνες δεν χρησιμοποιούνται σε εμπορικές εφαρμογές, καθώς απαιτούν καθάρισμα, μπορούν όμως να φανούν κατάλληλες για άλλες εφαρμογές (π.χ. εστιατόρια). Τα εσωτερικά σκίαστρα μπορούν να χρωματιστούν ώστε να ελαχιστοποιήσουν την αντανάκλαση ειδικά εάν αποτελούν το μόνο μέσο για σκίαση.

 
Copyright © ΚAΠΕ - 19ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος - Τηλ: 21 0 6603300