Δεδομένα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΕΡΓΟ ΑΠΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ

Τίτλος: Ανάπτυξη Ελληνικής Τεχνολογίας Α/Γ Μεγεθών 400-500 kW και Ταυτόχρονη Ανάπτυξη Ελληνικής Τεχνολογίας Πτερυγίων Α/Γ 
Συμβόλαιο: ΕΠΕΤ-ΙΙ #573
Διάρκεια: 9/95 - 30/9/99
Συνολικός Προϋπολογισμός: € 1.922.000 
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ:  € 448.000 
Συμμετέχοντες: ΚΑΠΕ, ΔΕΗ/ΔΕΜΕ, ΠΥΡΚΑΛ, ΓΕΩΒΙΟΛΟΓΙΚΗ, Παν/μιο Πατρών, ΕΜΠ


 

Περιγραφή Έργου - Στόχοι 

Μελέτη - σχεδίαση - κατασκευή - εγκατάσταση και λειτουργία πρωτότυπης Α/Γ ισχύος 450 kW και ταυτόχρονη ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας κατασκευής πτερυγίων Α/Γ.
Το έργο χωρίζεται σε δύο αλληλοσυνδεόμενα σκέλη:

  • Στη μελέτη - σχεδίαση και την κατασκευή στην Ελλάδα μιας πρωτότυπης Α/Γ ηλεκτρικής ισχύος 450 kW, την εγκατάστασή της σε θέση επιλογής της ΔΕΗ και την ετήσια λειτουργία της με δαπάνη του προγράμματος για δοκιμές μετρήσεις κλπ., για όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα. 

  • Στην παράλληλη διερεύνηση μορφών πτερυγίων για δρομείς Α/Γ οριζοντίου άξονα, στη μελέτη και διατύπωση των πλέον πρόσφορων από απόψεως αεροδυναμικής και αεροελαστικότητας σχημάτων και στη σχεδίαση σειρών πτερυγίων για δρομείς διαφόρων διαμέτρων.

Η κατασκευή των πτερυγίων αυτών στην Ελλάδα και η δοκιμή τους στα εργαστήρια δοκιμών του ΚΑΠΕ, καθώς και επί εγκατεστημένων Α/Γ (π.χ. αυτής του σταθμού δοκιμών Α/Γ του ΚΑΠΕ ή της νήσου Σκύρου) είναι ο στόχος του σκέλους αυτού του έργου. 

ΕΡΓΟ ΑΠΕ – Φ/Β

Τίτλος: Ανάπτυξη τεχνολογίας Φ/Β συστημάτων για την προοδευτική διείσδυση των Φ/Β σε δίκτυα νησιών
Συμβόλαιο: JOR3-CT97-0158
Διάρκεια:  1/07/98 - 31/07/00
Συνολικός Προϋπολογισμός: 370.805.160 Δρχ.
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ:  134.112.000 Δρχ.
Συμμετέχοντες Οργανισμοί: ΚΑΠΕ (Ελλάδα)–Συντονιστής, ANIT (Ιταλία), Total Energie (Γαλλία), ISET (Γερμανία) 

 

No Photo Available

Περιγραφή Έργου - Στόχοι 

Ανάπτυξη κατάλληλης τεχνολογίας για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δίκτυα νησιών. Κατασκευή πρωτότυπων συσκευών με δυνατότητα επέκτασης ώστε να επιτραπεί η προοδευτική διείσδυση των ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκών) σε νησιά όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται σε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ).
Η ηλεκτρική εταιρία έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μια ή και τις δυο παρακάτω προσεγγίσεις:
1.Oικονομία καυσίμου: τα Φ/Β συστήματα συνεισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο τοπικό δίκτυο του νησιού αντικαθιστώντας καύσιμο που θα παρήγαγε αντίστοιχη ηλεκτρική ενέργεια.
2.Υβριδικό σύστημα: προσφέρει το υψηλότερο οικονομικό όφελος από τη συνεισφορά των Φ/Β, εφόσον επιτρέπει το σταμάτημα του Η/Ζ για πολλές ώρες μέσα σε ένα χρόνο, με συνέπεια, εκτός από την οικονομία καυσίμου, να παρατείνει το χρόνο ζωής των Η/Ζ και να μειώνει το κόστος για επισκευές, ανταλλακτικά και αναλώσιμα ανά ώρα λειτουργίας.

Σκοπός του έργου είναι να υποδείξει με σαφήνεια ένα τρόπο για την άμβλυση του αρχικά υψηλού κόστους επένδυσης και την προοδευτική μετατροπή των συμβατικών δικτύων παραγωγής με Η.Ζ. στα νησιά σε υβριδικά δίκτυα με βασική συμμετοχή στην παραγωγή από την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια, και συγχρόνως, να δώσει το έναυσμα για τη βιομηχανική ανάπτυξη των απαραίτητων επεκτάσιμων συσκευών ικανές να λειτουργούν κάτω από σκληρές συνθήκες, “ασθενών” δικτύων, όπως στα νησιά. 
Η προτεινόμενη λύση αφορά τη χρήση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές που θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν την αναγκαία ισχύ αιχμής. Η χωρητικότητα των συσσωρευτών θα εξαρτάται από το προφίλ ζήτησης εκάστου νησιού, τον τύπο του Η/Ζ και τις συνήθεις πρακτικές λειτουργίας κλπ.