Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


Κ.Α.Π.Ε.
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας


19ο χλμ. Λ. Μαραθώνος 190 09 ΠΙΚΕΡΜΙ - ATΤΙΚΗΣ
Τηλ.: 010 6603300
Fax : 010 6603301-2

     
Η χώρα μας συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατανάλωση ενέργειας, με την εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησής της και την προώθηση της εκμετάλλευσης των φιλικών στο περιβάλλον (και τον άνθρωπο) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συμβάλλοντας καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Για το σκοπό αυτό διαμορφώνει ενεργειακές πολιτικές που υποστηρίζουν την εφαρμογή της συνθήκης του Κιότο και συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει από κοινού με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΑΠΕ.

Η Ε.Ε. με την Πράσινη Βίβλο για την Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού, προβλέπει ότι ο στόχος της συμμετοχής των ΑΠΕ με 12% στη συνολική κατανάλωση ενέργειας για το 2010, δεν είναι εφικτός για την Ε.Ε. συνολικά και προτείνει πρόσθετα πολιτικά μέτρα για τη στήριξη των ΑΠΕ. Όμως η Ελλάδα είναι σε καλή συγκριτικά θέση ως προς τις άλλες χώρες της Ε.Ε., στον τομέα της προώθησης των ΑΠΕ. Οι ταχείς ρυθμοί αύξησης της διείσδυσης των αιολικών, θέτουν την Ελλάδα στην πρώτη τετράδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τη Γερμανία, τη Δανία και την Ισπανία. Βεβαίως, αυτοί οι ρυθμοί πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν και το πρόβλημα της έλλειψης δικτύων πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Aναπλ. Καθηγητής Δημοσθένης Αγορής, η προώθηση των ΑΠΕ κατά την τελευταία 4ετία είναι ιδιαίτερα σημαντική στη χώρα μας και με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων στο τέλος του 1997 ήταν μόλις 28 MW, ενώ στο τέλος του 2001 έφθασε τα 257 MW, δηλαδή σχεδόν 10πλασιασμός. Με το τέλος του τρέχοντος έτους η ισχύς των αιολικών πάρκων θα πλησιάσει τα 400 MW, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτροπαραγωγής των αιολικών, μικρών υδροηλεκτρικών, βιομάζας και φωτοβολταϊκών θα υπερβαίνει τα 500 MW. Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στην επιτυχημένη εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας (Β’ ΚΠΣ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και στον Αναπτυξιακό Νόμο.


Το ΚΑΠΕ υλοποιεί, με διεθνώς αναγνωρισμένη επιτυχία, έργα εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στους τομείς της ορθολογικής χρήσης, της εξοικονόμησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φροντίζοντας για τη διάδοση και την προώθηση τους, όπως και για την υλοποίηση επενδύσεων στους τομείς αυτούς, ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής.