cres
Γραφείο Διαμεσολάβησης Υπηρεσίες Εκπαίδευση Ενεργειακός Κατάλογος  
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας | Εξοικονόμηση Ενέργειας | Τομείς Εφαρμογής | Επιλεγμένα Έργα | Εργαλεία  

Σχεδιασμός συστημάτων γεωθερμικής ενέργειας σε γεωργικές εφαρμογές

Οι ολοένα και αυξανόμενες ενεργειακές και κλιματολογικές ανάγκες σε ένα πλήθος γεωργικών εφαρμογών, καθιστά την ένταξη συστημάτων εκμετάλλευσης της γεωθερμικής (Γ/Θ) ενέργειας χαμηλής ενθαλπίας σε γεωργικές εφαρμογές ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Τα γεωθερμικά ρευστά εντοπίζονται κύρια σε γεωργικές περιοχές με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εφαρμογών, όπως η θέρμανση θερμοκηπίων, η πρωίμηση υπαίθριων καλλιεργειών, η ξήρανση αγροτικών προϊόντων αλλά και η θέρμανση ιχθυοδεξαμενών, να είναι έντονο.

Η ανάγκη απεξαρτοποίησης της παραγωγής κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων από τους κλιματολογικούς παράγοντες, αλλά κυρίως το πολύ χαμηλό κόστος θέρμανσης από τη χρήση της Γ/Θ ενέργειας χαμηλής ενθαλπίας οδήγησε στην ανάπτυξη της γεωθερμικής θέρμανσης θερμοκηπίων στη χώρα μας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης κυμαίνεται από 6 μήνες μέχρι και 2 χρόνια.

Στην πρωίμηση υπαίθριων καλλιεργειών δεν απαιτείται η επένδυση υψηλού αρχικού κεφαλαίου, το κόστος θέρμανσης είναι αρκετά χαμηλό και ο χρόνος απόσβεσης μικρότερος του έτους. Στις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών αν και απαιτείται υψηλό αρχικό κεφάλαιο, ο χρόνος απόσβεσης είναι πολύ μικρός και η δυνατότητα της εν σειρά ανάπτυξης με τη θέρμανση θερμοκηπίων αξιοποιώντας το απορριπτόμενο ζεστό νερό ή γεωθερμικό ρευστό καθιστά ακόμα πιο συμφέρουσα οικονομικά την επένδυση σε τέτοιου είδους σχήματα.

Η σημαντική διαφοροποίηση, που μπορεί να παρουσιάζει η χημική σύσταση των ρευστών από γεώτρηση σε γεώτρηση και η ιδιαίτεροτητα του κάθε Γ/Θ πεδίου και της κάθε εφαρμογής, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας. Γενικά όμως κατά την ανάπτυξη του συστήματος της Γ/Θ ενέργειας λαμβάνεται μέριμνα ώστε, από τη μια να περιορίζονται ταυτόχρονα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα τεχνολογικά προβλήματα και από την άλλη να επιτυγχάνεται ορθολογική διαχείρηση του Γ/Θ πεδίου.

Το ΚΑΠΕ διαθέτει σημαντική εμπειρία στο σχεδιασμό συστημάτων εκμετάλλευσης της Γ/Θ ενέργειας χαμηλής ενθαλπίας αφού από το 1989 μέχρι σήμερα έχει εκπονήσει σειρά μελετών (μέχρι και το στάδιο της οριστικής μελέτης) στα περισσότερα από τα πεδία χαμηλής ενθαλπίας της χώρας μας.

Θέρμανση θερμοκηπίων: Ηράκλεια Σερρών, Χρυσούπολη Καβάλας, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, Νέα Κεσσάνη Ξάνθη, Σουσάκι Κορινθίας, Ελαιοχώρια - Νέα Τριγλία Χαλκιδικής, Πολύχνιτος, Λισβόρι Λέσβου, Αρίστηνο - Τυχερό Έβρου και Κίμωλος.

Θέρμανση υπαίθριων καλλιεργειών: Τυχερό Έβρου

Ιχθυοκαλλιέργειες: Σουσσάκι Κορινθίας και Τυχερό Έβρου.

Πολλά συστήματα εκμετάλλευσης της Γ/Θ ενέργειας που η μελέτη εκπονήθηκε από το ΚΑΠΕ βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, Ελαιοχώρια Χαλκιδικής, Σουσσάκι Κορινθίας κ.λπ.

Η υπηρεσία απευθύνεται προς:

  • Γεωργικούς Συνεταιρισμούς.
  • Ο.Τ.Α.
  • Δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις.
  • Αναπτυξιακές επιχειρήσεις.
  • Ιδιώτες.

Πληροφορίες:
Τμήμα Γεωθερμικής Ενέργειας
e-mail:infogeo@cres.gr

Αρχή της σελίδας
© 2006 ΚΑΠΕ - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - disclaimer