Κτίριο Γραφείων ΚΑΠΕ
Κτίριο Γραφείων ΑΒΑΞ
  Εργατική Πολυκατοικία
Ηλιακό Χωριό
  Βιοκλιματικός Οικισμός
Διαμέρισμα στο Αττικό Άλσος
  Κατοικία στη Μαλεσίνα
  Κατοικία στη Λάρισα
Κατοικία στο Πήλιο
Αυτόνομη Ηλεκτροδότηση
  Εξοικονόμηση και Ορθολογική Χρήση Ενέργειας
   
 
ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΑΛΕΣΙΝΑ
     
 

H διώροφη κατοικία βρίσκεται στη Μαλεσίνα της Βιωτίας και έχει εμβαδόν 226,3 m2. Μελετητής ήταν ο αρχιτέκτων Θ. Γιάκας.

Το κτίριο κτίστηκε το 1989 και περιλαμβάνει ανοίγματα άμεσου κέρδους και διώροφο θερμοκήπιο και ο φυσικός δροσισμός επιτυγχάνεται με σκίαση και νυχτερινό αερισμό των κυρίως χώρων, αλλά και του θερμοκηπίου. Η μόνωση της τοιχοποιίας είναι υαλοβάμβακας 10 cm, ενώ της οροφής πολυστερίνη 10 cm.

 
 
Το θερμοκήπιο στο ισόγειο βρίσκεται σε επαφή με το καθιστικό, ενώ στον όροφο με το κύριο υπνοδωμάτιο του κτιρίου. Στο ύψος του ορόφου το θερμοκήπιο φέρει περιμετρικά στις εξωτερικές πλευρές του μπαλκόνι σε σχήμα Π, παρέχοντας πρόσβαση στα ανοιγόμενα τζάμια του. Η οροφή του θερμοκηπίου (προέκταση της του δώματος του κτιρίου) προεξέχει και σκιάζει πλήρως το πάνω τμήμα του το καλοκαίρι. Η επικοινωνία του θερμοκηπίου με τους παράπλευρους χώρους γίνεται μέσω εσωτερικών παραθύρων, τα οποία το χειμώνα παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και κλείνουν τη νύχτα, ενώ το καλοκαίρι παραμένουν κλειστά. Το καλοκαίρι το θερμοκήπιο αερίζεται και σκιάζεται εξωτερικά με γαλλικά παντζούρια στο ισόγειο, και από την προεξοχή της οροφής στον όροφο και έτσι δεν επιβαρύνεται θερμικά το κτίριο τους θερινούς μήνες.
 
     

Η απαιτούμενη ενέργεια για θέρμανση του κτιρίου υπολογίζεται σε 33 kWh/m2 ετησίως. Από τα παθητικά ηλιακά συστήματα που εφαρμόζονται στο κτίριο προκύπτει εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση 37%, ενώ οι ενεργειακές απαιτήσεις για ψύξη μειώνονται κατά 12%.

Από το ενεργειακό ισοζύγιο του κτιρίου προκύπτει ότι τα ηλιακά κέρδη καλύπτουν το 58% των συνολικών αναγκών θέρμανσης, ενώ το βοηθητικό σύστημα θέρμανσης περίπου το 28%.Η αυξημένη μόνωση του κελύφους συντελεί σε μείωση του φορτίου θέρμανσης κατά 17% και του φορτίου ψύξης κατά 8,4%.

 

 

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το θερμοκήπιο συντελεί σε μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά 28,6%. Παρόλο που η σκίαση του θερμοκηπίου επιβαρύνει θερμικά το κτίριο το χειμώνα και ορισμένες ενδιάμεσες περιόδους (καθώς το θερμοκήπιο δεν έχει ηλιακά κέρδη από την οροφή του), το καλοκαίρι έχει σημαντική θετική επίδραση. Ασκίαστη λειτουργία του θερμοκηπίου το καλοκαίρι θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αναγκών δροσισμού κατά 5 φορές καθώς και την αύξηση της θερμοκρασίας στον παρακείμενο χώρο του ισογείου κατά 1,5oC, και του ορόφου 5 °C.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η θερμοκρασία αέρα μέσα στο ασκίαστο θερμοκήπιο θα έφτανε τους 64oC, με θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα τους 33 °C. Με την υφιστάμενη λειτουργία του θερμοκηπίου, οι θερμοκρασίες στους χώρους της κατοικίας είναι κάτω των 28 °C.

 
Το γεγονός ότι στην κατοικία το καλοκαίρι δεν υπάρχει πρόβλημα υπερθέρμανσης αποδεικνύεται και από την μαρτυρία των ενοίκων, οι οποίοι δεν λειτουργούν παρά σπάνια τους ανεμιστήρες οροφής που υπάρχουν στα υπνοδωμάτια.
   
 top