Κτίριο Γραφείων ΚΑΠΕ
Κτίριο Γραφείων ΑΒΑΞ
  Εργατική Πολυκατοικία
Ηλιακό Χωριό
  Βιοκλιματικός Οικισμός
Διαμέρισμα στο Αττικό Άλσος
  Κατοικία στη Μαλεσίνα
  Κατοικία στη Λάρισα
Κατοικία στο Πήλιο
Αυτόνομη Ηλεκτροδότηση
  Εξοικονόμηση και Ορθολογική Χρήση Ενέργειας
   
 
ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ
     
 

Η κατοικία κτίστηκε στο Πήλιο το 1997. Η μελέτη, η οποία έγινε από την αρχιτέκτονα Ε. Γεωργιάδου, είχε περιορισμούς μορφολογικούς λόγω του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής.
Το κτίριο είναι διώροφο με σοφίτα και το συνολικό εμβαδόν του είναι 157,5 m2.

Είναι κτισμένο με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνει νότια παράθυρα και φεγγίτες άμεσου κέρδους καθώς και ηλιακό χώρο (θερμοκήπιο).

 
 
Στις τεχνικές φυσικού δροσισμού περιλαμβάνεται διαμπερής και κατακόρυφος αερισμός και αερισμός του θερμοκηπίου. Η κατασκευή του κτιρίου περιλαμβάνει τοιχοποιία συνολικού πάχους 45 cm, αποτελούμενη από δύο Thermoblock (πάχους 15 cm το καθένα) με 10 cm διάκενο αέρα και ξύλινη στέγη με μόνωση Heraklith πάχους 7,5 cm.
 
 


 

Η κατοικία στο Πήλιο παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλές καταναλώσεις την περίοδο θέρμανσης, τόσο λόγω του σχεδιασμού και των παθητικών συστημάτων, όσο και λόγω της συμπεριφοράς των χρηστών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μόνο βοηθητικό σύστημα θέρμανσης είναι δύο ξυλόσομπες (μια στο καθιστικό και μια στο θερμοκήπιο).

Οι ένοικοι αναφέρουν ότι στο κτίριο νιώθουν άνετα σε θερμοκρασία 19oC. Επίσης διατύπωσαν ότι στο υπνοδωμάτιο της σοφίτας παρατηρούνται το χειμώνα υψηλές θερμοκρασίες (26-27oC), γεγονός που αποδίδεται στη συσσώρευση του θερμού αέρα, λόγω διαστρωμάτωσης.

 

Η συνολική ετήσια ενεργειακή ζήτηση του κτιρίου υπολογίζεται στις 54,5 kWh/m2. Από την ενεργειακή μελέτη του κτιρίου προκύπτει ότι το θερμοκήπιο συνεισφέρει κατά 14% στη μείωση του θερμικού φορτίου, αν και έχει περιορισμένο αριθμό ανοιγμάτων, το οποίο έγινε για λόγους προστασίας του κτιρίου από τη θερινή υπερθέρμανση.

Το θερμοκήπιο χρησιμοποιείται ως κύριος χώρος το χειμώνα και είναι θερμαινόμενο ορισμένες ώρες μόνον.
Το βοηθητικό σύστημα θέρμανσης (ξυλόσομπα) αποδίδει επαρκώς σε όλο το κτίριο.

Η κατανάλωση ξύλου για θέρμανση ετησίως είναι πολύ χαμηλή (4 τόνοι ετησίως) σε σχέση με άλλα κτίρια της περιοχής, αν και το κλίμα της περιοχής είναι ιδιαίτερα ψυχρό το χειμώνα.

 

Το καλοκαίρι, δεν παρατηρείται υπερθέρμανση σε κανένα χώρο, καθώς με τον διαμπερή και κατακόρυφο αερισμό δημιουργείται αποφόρτιση της πλεονάζουσας θερμότητας και αυξημένο ρεύμα αέρα, όπως προκύπτει από την ενεργειακή μελέτη αλλά και από τη μαρτυρία των ενοίκων.

 
 
 top