Απλές Συμβουλές
Βιοκλιματικός Σχεδιασμός
  Θερμομόνωση
Θέρμανση
  Ψύξη - Κλιματισμός
Τεχνητός Φωτισμός
  Ηλεκτρικές Συσκευές
Ζεστό Νερό Χρήσης
  Εξοικονόμηση και Ορθολογική Χρήση Ενέργειας


Ζεστό Νερό Χρήσης

Η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (μπάνιο, πλύσιμο, κλπ) αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό ποσοστό (περίπου 10-15%) επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια (κατοικίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, κλπ)

Για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιούνται κυρίως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (μπόϊλερ συνδεδεμένο με λέβητα), ηλεκτρισμός (ηλεκτρικός θερμοσίφωνας) και Ηλιακή Ενέργεια (Ηλιακοί θερμοσίφωνες ή Κεντρικά Ηλιακά Συστήματα).

Η εφαρμογή των παρακάτω μέτρων μπορεί να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης:

 
Ο θερμοστάτης του μπόϊλερ να ρυθμίζεται στους 50-55 °C ενώ του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στους 45-50 °C.
 
 
Να ανάβετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να μην μένει αναμένος άσκοπα. Συνήθως μισή ώρα αρκεί για να ζεσταθεί το νερό.
 
 
Προτιμάτε το ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
 
 
Μην αφήνετε τις βρύσες να στάζουν και το νερό να τρέχει άσκοπα.
   
 
Για το πλύσιμο των πιάτων προτιμάται να χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων. Καταναλώνετε πολύ λιγότερη ενέργεια και νερό.
   
 
Προτιμήστε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ενός ηλεκτρικού.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, μία τυπική οικιακή εγκατάσταση για μία τετραμελή οικογένεια δεν ξεπερνά σε κόστος τα 1000 €. Το κόστος αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη ( ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με την διαρκή αύξηση των τιμών των καυσίμων) τα οποία προκύπτουν και τον ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο ζωής τους.

Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των θερμικών ηλιακών συστημάτων είναι:

1. Ζεστό νερό χρήσης σχεδόν δωρεάν. Μία τυπική οικιακή εγκατάσταση εξοικονομεί περίπου 1400 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Αυτή η ποσότητα ενέργειας αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 70% των ετήσιων αναγκών μίας τετραμελούς οικογένειας σε ζεστό νερό χρήσης.

2. Άμεση παροχή ζεστού νερού στη βρύση (ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις που συνδέονται με το σύστημα θέρμανσης)

3. Οικονομικό όφελος για τον χρήστη. Στη διάρκεια ζωής του συστήματος ο χρήστης όχι μόνο παίρνει πίσω τα χρήματά του αλλά έχει και σημαντικό οικονομικό όφελος. Χρησιμοποιείστε τα αμφίδρομα εργαλεία για να υπολογίσετε την εξοικονόμηση.

4. Σε συνδυασμό με πλυντήρια (πιάτων και ρούχων) τεχνολογίας Hot Fill (σύνδεσης με την παροχή ζεστού νερού) η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και χρημάτων είναι σημαντική.

5. Προστασία του περιβάλλοντος (με χρήση «πράσινης» ηλιακής ενέργειας).

 top