PEPESEC PROJECT
Ενεργειακός Σχεδιασμός για Αειφόρες Κοινότητες

Ο ρόλος του Δήμου Αμαρουσίου στο έργο PEPESEC

Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει στο έργο PEPESEC μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης (ΔΕΑΔΑ) και απότελεί μια από τις αστικές περιοχές στην οποία θα αναπτυχθούν τα πρότυπα σχέδια δράσης για Βιώσιμη Ενέργεια. Κάθε συμμετέχων Δήμος - εταίρος καλείται να συντάξει και να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο πρότυπο « Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια » (Energy Plan), για το οποίο θα έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη όσο το δυνατό περισσότερων εμπλεκόμενων φορέων και ενδιαφερόμενων (δημότες, εργαζόμενοι κτλ). Το σχέδιο δράσης θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα ώστε να μπορεί να προβληθεί σε εθνική κλίμακα ( Πακέτο Εργασίας 4 ). Προς αυτή τη κατεύθυνση, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας μεταξύ των εταίρων του έργου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από διαφορετικά επίπεδα γνώσης ενεργειακού σχειδιασμού.

Πώς συνδέεται το ΚΑΠΕ με το Δήμο Αμαρουσίου και την υλοποίηση του έργου?

Επιπλέον, για το Πακέτο Εργασίας 5 του έργου με τίτλο «Έξυπνα Συστήματα» , ο Δήμος Αμαρουσίου έχει οριστεί ως εταίρος υποστήριξης του υπεύθυνου για το συγκεκριμένο πακέτο εργασίας εταίρου, που είναι ο Δήμος του Μάντσεστερ. Στόχος του συγκεκριμένου πακέτου εργασίας είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων ενεργειακού σχεδιασμού με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, μέσω εφαρμογών Τεχνολογιών της Κοινωνίας των Πληροφοριών ( IST : Information Society Technologies ), οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τη λήψη αποφάσεων και τη δέσμευση των πολιτών και των επιχειρήσεων κατά την ανάπτυξη Ενεργειακά Αειφόρων Δήμων. Για το σκοπό αυτό η ΔΕΑΔΑ έχει συνάψει σύμβαση με το Κεντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης (ΚΑΠΕ), το οποίο και θα παρέχει την τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη.

Υλοποίηση των στόχων για τα υπόλοιπα Πακέτα Εργασίας

Παράλληλα, ο Δήμος Αμαρουσίου θα συμμετάσχει στη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων σχετικά με την εμπειρία και την τεχνογνωσία των εταίρων του έργου όσο αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό ( Πακέτα Εργασίας 2 , 7 και 8 ), στις δράσεις ενημέρωσης, προβολής, διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου και ευαισθητοποίησης του κοινού ( Πακέτο Εργασίας 3 ), καθώς και στις διαδικασίες διαχείρισης και αξιολόγησης του έργου ( Πακέτα Εργασίας 1 και 6 αντίστοιχα).