Επιχειρήσεις & Επενδυτές

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ



 

Πηγές Χρηματοδότησης & Οικονομικά Κίνητρα
Ενεργειακών Επενδύσεων




Εγκύκλιοι ΚΑΠΕ για τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σχετικών με το νόμο 3468/06

Νέος Νόμος ΑΠΕ

 

Ενεργειακές επενδύσεις νοούνται οι επενδύσεις σε συστή΅ατα Εξοικονό΅ησης Ενέργειας (ΕΞΕ), Συ΅παραγωγής Ηλεκτρισ΅ού και Θερ΅ότητας (ΣΗΘ), Υποκατάστασης συ΅βατικών καυσί΅ων (ΥΠΟ) ΅ε υγραέριο ή φυσικό αέριο και Ανανεώσι΅ων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Χρηματοδοτικά Εργαλεία

Τα κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη των επενδύσεων ΑΠΕ/ΕΕ(επιδότηση κεφαλαίου επένδυσης) στην Ελλάδα ήταν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενέργειας και οι Αναπτυξιακοί Νόμοι 1892/90 και 2601/98 που αντικαταστάθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 3299/04 (ο οποίος αναθεωρήθηκε με τον Ν.3522/05), ενώ ο νόμος Ν.2941/2001 και ο Ν.3468/2006 (οι οποίοι συμπληρώνουν διατάξεις των Ν.2244/94 και Ν.2773/99) παρέχουν το νομικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο περιβάλλον της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας. Πέραν της επιδότησης κεφαλαίου μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Αναπτυξης και του Αναπτυξιακού νόμου, ο νόμος 3468/2006 για τις ΑΠΕ και την ΣΗΘΥΑ προσφέρει εγγυημένες τιμές αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις τεχνολογίες αυτές. Προσφέρονται υψηλότερες τιμές αγοράς για το νησιωτικό σύστημα και για τεχνολογίες με υψηλό κόστος επένδυσης (π.χ. φωτοβολταϊκά συστήματα).

 

Προγραμματική Περίοδος 2007-2013 – Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα» (ΕΠ.Α.Ε.)

 

Το 2006 ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ). Στον τομέα της Ενέργειας προβλέπονται παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν, τόσο στο σταδιακό περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο με την προώθηση των ενεργειακών δικτύων του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού και την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, όσο και στην ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, μέσω της ένταξης της χώρας στα μεγάλα διεθνή δίκτυα.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν κυρίως:

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) – Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ)

-Ενίσχυση επενδύσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

-Εξοικονόμηση και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

-Ενίσχυση επενδύσεων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στα νησιά

Φυσικό Αέριο

- Διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές με την επέκταση των δικτύων διανομής στις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας, της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, με σημαντική συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

- Επέκταση του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας & ευστάθειας αυτού.

- Διασύνδεση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με την Ιταλία, για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Ηλεκτρισμός

- Διασύνδεση νησιών με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς, για την κάλυψη των αναγκών των περιοχών σε ηλεκτρική ενέργεια.

- Κατασκευή Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), για την απρόσκοπτη τροφοδότηση με ηλεκτρισμό, την ασφάλεια τροφοδότησης του Νοτίου Συστήματος και την αύξηση της ευστάθειάς του.

 

 

Αναπτυξιακός Νόμος

Ψηφίστηκε από την βουλή η τροπολογία που αφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/04 με ισχύ από 1/1/2007 (Ν. 3522/2006, ’ρθρο 37 (ΦΕΚ 276 Α' - 22/12/2006). Επειδή από τις αρχές του 2007 ισχύει το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα καθώς και ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ελλάδας 2007-2013, υπήρξε ανάγκη εναρμόνισης των διατάξεων του Ν. 3299/2004 με τις νέες κοινοτικές ρυθμίσεις.


Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή θεσπίζονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις καθώς και περαιτέρω βελτιώσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Ν. 3299/2004, προκειμένου ο επενδυτικός νόμος, διατηρώντας τη βασική δομή του, να εξακολουθήσει να λειτουργεί και να δέχεται αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων από την αρχή του επόμενου έτους, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων προς όφελος της οικονομίας.

Τα κυριότερα σημεία των Αλλαγών σε σχέση με τον υπάρχοντα νόμο είναι:

•  Οι κατηγορίες των επενδυτικών σχεδίων γίνονται 2.

•  Οι γεωγραφικές ζώνες από 6 γίνονται 3.

    • Η ζώνη Α, με τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης (εκτός των βιομηχανικών περιοχών και των νήσων αυτών που μπαίνουν στην ζώνη Β)
    • Η ζώνη Γ με τους νομούς των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και νήσων Βορείου Αιγαίου.
    • Η ζώνη Β με όλες τις υπόλοιπες περιοχές

Στη κατηγορία 1 των επενδυτικών σχεδίων που επιδοτούνται εντάσσονται και οι δράσεις που αναφέρονται στους τομείς των ΑΠΕ και ειδικότερα υπάρχει ειδική αναφορά για:

•  Επενδυτικά σχέδια παραγωγής ηλεκτρισμού από ήπιες μορφές ενέργειας και ειδικότερα την αιολική, την ηλιακή, την υδροηλεκτρική, τη γεωθερμική και τη βιομάζα, επενδυτικά σχέδια συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας

•  Επενδυτικά σχέδια προστασίας του περιβάλλοντος, περιορισμού της ρύπανσης του εδάφους, του υπεδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας, αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και ανακύκλησης του ύδατος και αφαλάτωσης θαλασσινού ή υφάλμυρου νερού.

•  Επενδυτικά σχέδια για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποκατάσταση υγρών καυσίμων ή ηλεκτρικής ενέργειας με αέρια καύσιμα, επεξεργασμένα απορριπτόμενα υλικά από εγχώριες βιομηχανίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανάκτηση απορριπτόμενης θερμότητας, καθώς και συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

•  Επενδυτικά σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν αφορά τον παραγωγικό εξοπλισμό, αλλά τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις κίνησης λειτουργίας της μονάδας και από αυτήν προκύπτει μείωση τουλάχιστον 10% της καταναλισκόμενης ενέργειας.

Ακολουθεί ο πίνακας με τα ποσοστά επιδοτήσεων ανά ζώνη και για την κατηγορία 1, που αναφέρεται σε έργα ΑΠΕ:

 

Τύπος Επιδότησης

Γεωγραφική Ζώνη

       

A

B

Γ

       

Κάλυψη δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου / Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης

20%

30%

40%

       

Φορολογική απαλλαγή

60%

100%

100%

       

Επιδότηση του μισθολογικού κόστους

20%

30%

40%


Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω ποσοστά δίνεται επιπλέον ενίσχυση 10% για μεσαίες και 20% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ αναλυτικά οι 3 γεωγραφικές ζώνες είναι οι εξής:

•  Ζώνη Α: Περιλαμβάνει τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης πλην των Βιομηχανικών Επιχειρηματικών Περιοχών (Β.Ε.ΠΕ.) και των νησιών τον Νομών αυτών που εντάσσονται στη Ζώνη Β'.  

•  Ζώνη Β: Περιλαμβάνει τους Νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων), τους Νομούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων, Δωδεκανήσου), τους Νομούς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου), τους Nομούς της Περιφέρειας Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων), τους Νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας), τους Νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς), καθώς και τους Νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας).

•  Ζώνη Γ: Περιλαμβάνει τους Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου), τους Νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου (’ρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας), τους Νομούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Λέσβου, Χίου, Σάμου), τους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας), καθώς και τους Νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας).

Ακολουθεί και ο γεωγραφικός χάρτης:


Στις 10 Ιουλίου του 2007, με μια νέα Υπουργική απόφαση, τέθηκαν σε ισχύ κάποιες αλλαγές αναφορικά με τα επίπεδα των ποσοστών επιδότησης από τον Αναπτυξιακό νόμο ειδικά για τις εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Ο ακόλουθος πίνακας παρουσιάζει συνοπτικά τις αλλαγές αυτές .

Μέγεθος Επιχείρησης

Γεωγραφικές Ζώνες / Ποσοστό Επιδότησης

Α

Β

Γ

μεγάλο

20

30

40

μεσαίο

30

40

40

μικρό

40

40

40

Πολύ μικρό

40

40

40

 

 

Νόμος 3468/06

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ (Νόμος 3468/2006) τη διευκρινιστική εγκύκλιο Δ6/Φ1/οικ.21691/30.10.2006 καθώς και την πρόσφατη απόφαση για τον κανονισμό Αδειών Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Ανα­νεώ­σι­μων Πη­γών Ενέργειας ( Δ6/Φ1/οικ.5707/13.3.2007) , προωθείται σε εθνικό επίπεδο ένα νέο περιβάλλον για την υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, αποσκοπώντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ στη χώρα, και στη διευθέτηση μιας σειράς εκκρεμοτήτων που είχαν εντοπισθεί στο προηγούμενο νομοθετικό καθεστώτος.

Βασικός στόχος του νέου νόμου για τις ΑΠΕ, είναι η αποσυμφόρηση και τυποποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις (κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων), η οποία σε επίπεδο αλλαγών συμπυκνώνεται στις ακόλουθες παρεμβάσεις

Καθορίζεται και αποτελεί μέρος του νόμου η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και απορροφάται από το Σύστημα ή το Δίκτυο, με σκοπό την απεξάρτηση από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και τη διασφάλιση των επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται σαφές το πλαίσιο και το εύρος της τιμολόγησης για όλους τους υποψήφιους επενδυτές.

Ειδικότερα διαμορφώνεται πίνακας τιμών για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. που δεν εξαρτάται από το καθεστώς τιμολογίων της ΔΕΗ και διαφοροποιείται ανάλογα με την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι πλέον τα οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση των επενδύσεων σε ηλιακά και των φωτοβολταϊκά συστημάτα, όπου οι τιμές πώλησης στο Σύστημα ή το Δίκτυο αυξάνονται έως και 600%.

Σημαντική διαφορά σε σχέση και με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι η εξομοίωση πλέον της αμοιβής των αυτοπαραγωγών του πλεονάσματος της παραγόμενης ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε., με αυτή των ανεξάρτητων παραγωγών, ενώ τέλος υπάρχει πρόβλεψη για την εγγύηση της διάρκειας της σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. για 10 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10 χρόνια.

Επιπλέον, προβλέπεται σύμφωνα με τον νόμο N. 3522/2006 - ΦΕΚ Α' 276/22.12.2006, άρθρο 2, (Μεταβολές στη φορολογία εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις, ενώ ήταν 500 € για το προηγούμενο οικονομικό έτος) νέα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση ΑΠΕ από φυσικά πρόσωπα, τα ισχύουν από 1/1/2007. Τα μέτρα αυτά, που αφορούν, τα φυσικά πρόσωπα, συνοπτικά είναι τα εξής:

  • έκπτωση δαπάνης, μέχρι ποσοστού 20%, για την αγορά ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού, με χρήση φυσικού αερίου ή ηλιακής ενέργειας.

  • έκπτωση δαπάνης, μέχρι ποσοστού 20%, για την αγορά αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα φωτοβολταϊκά, οι μικρές ανεμογεννήτριες, οι μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης-θέρμανσης με τη χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών, καθώς και οι δαπάνες για τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτήρια

  • επέκταση του ανώτατου ποσού εκπιπτόμενης δαπάνης, που θεσπίστηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, τον 3296/2004, είτε για την αλλαγή εγκατάστασης χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, είτε για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου, από 500 σε 700 ευρώ.

Ακολουθεί πίνακας, όπου παρουσιάζονται οι τιμές πώλησης ενέργεια από ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ που ισχύουν από το Σεπτέμβριο του 2007, σύμφωνα και με τον Νόμο 3468/06.

 

Συγκεντρωτικός πίνακας τιμών πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α Ν3468/06.

 

Παραγωγή ενέργειας από :

τιμή ενέργειας ( €/ΜWh )

     
 

Διασυνδεδεμένο Σύστημα

Μη Διασυνδεδεμένα

Νησιά

     

Αιολική ενέργεια

75,82

87,42
   
Αιολική ενέργεια από αιολικά πάρκα στη θάλασσα
92,82
   

Υδραυλική ενέργεια που αξιοποιείται με μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς με Εγκατεστημένη Ισχύ έως δεκαπέντε (15) MWe

75,82

87,42

   

Ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται από φωτοβολταϊκές μονάδες, με Εγκατεστημένη Ισχύ μικρότερη ή ίση των εκατό (100) kWpeak, οι οποίες εγκαθίστανται σε ακίνητο ιδιοκτησίας ή νόμιμης κατοχής ή όμορα ακίνητα του ίδιου ιδιοκτήτη ή νομίμου κατόχου

452,82

502,82

   

Ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται από φωτοβολταϊκές μονάδες, με Εγκατεστημένη Ισχύ μεγαλύτερη των εκατό (100) kWpeak

402,82

452,82

   

Ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται από μονάδες άλλης τεχνολογίας, πλην αυτής των φωτοβολταϊκών, με Εγκατεστημένη Ισχύ έως πέντε (5) MWe

252,82

272,82

   

Ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται από μονάδες άλλης τεχνολογίας, πλην αυτής των φωτοβολταϊκών, με Εγκατεστημένη Ισχύ μεγαλύτερη των πέντε (5) MWe

232,82

252,82

   

Γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα, αέρια εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής και από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και βιοαέρια

75,82

87,42

   

Λοιπές Α.Π.Ε.

75,82

87,42

   

Σ.Η.Θ.Υ.Α.

75,82

87,42

 

 

Το ΚΑΠΕ παρέχει ολοκληρωμένες τεχνοοικονομικές υπηρεσίες σε τρίτους (ιδιώτες - επενδυτές αλλά και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) σχετικά με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για την ένταξη των τεχνολογιών ΑΠΕ/ΟΧΕ/ΕΞΕ και την επιτυχημένη εφαρμογή τους, σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα έχει εκπονήσει σειρά ενημερωτικών εντύπων και οδηγών με πληροφορίες, προτάσεις και παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμογών, σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους.

•  HOTRES, Τεχνική Υποστήριξη στην Τουριστική Βιομηχανία με Τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

•  HOTEST, Τεχνική Υποστήριξη στην Τουριστική Βιομηχανία με Τεχνολογίες Εξοικονόμησης Ενέργειας

•  Εφαρμογές Ηλιακών Συστημάτων στη Βιομηχανία Γαλακτοκομικών Προϊόντων

•  Θέρμανση κτιρίων και κατοικιών με εφαρμογές βιομάζας – Οδηγός επενδυτών

•  Θέρμανση κτιρίων και κατοικιών με εφαρμογές βιομάζας –Τοπική αυτοδιοίκηση

•  Μέθοδοι Χρηματοδότησης των Επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα (στην αγγλική γλώσσα)

 

Σχετικές συνδέσεις:

•  Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ): http://www.ypan.gr

•  ΥΠΑΝ, προκηρύξεις «Ενέργεια & φυσικοί πόροι»: http://www.ypan.gr/fysikoi_poroi/cms_structure_cms_prokyrixeis.htm

•  Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα»: http://www.antagonistikotita.gr

•  ΕΠΑΝ, προκηρύξεις προγραμμάτων: http://www.antagonistikotita.gr/el_ec_newsfolder284.htm

•  Εθνικό πληροφοριακό Σύστημα για την Ενέργεια: http://195.251.42.2

•  Γ' Κοινοτικό πλαίσιο Στήριξης: http://www.3kps.gr/

•  Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων: http://www.elke.gr/